"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

joi, 9 decembrie 2010

Poiana Stanii si Cabana Secuilor


Toate buletinele meteo anunta venirea iernii "pe bune", adica lapovita, ninsori, frig. Daca am sta sa ne gandim putin la primavara, ce-ar fi?! Bine, un fel de primavara cu dinti, cum am vazut noi prin 2005, cand am fost intr-un scurt tur de week-end pe la Poiana Stanii Regale din Sinaia si pe la Cabana Secuilor din Predeal. A fost in aprilie si inca mai erau petice intinse de zapada. Insa peste tot infloreau ghioceii si brandusele!
http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/SinaiaSiPredeal#
Din Sinaia am trecut obligatoriu pe la Cabana Schiorilor (pauza de papanasi) si am urcat catre Poiana Stanii pe o poteca pietruita. Drumul este foarte lejer si cat se poate de placut. bineinteles, am facut nenumarate opriri pentru fotografii si pentru a admira brandusele: unele erau de-a dreptul uriase!
O oprire obligatorie a fost la Stancile Franz Iosef: este un punct belvedere ce nu trebuie ratat. De aici ai la picioare Poiana Tapului si Sinaia. Mie cel mai mult imi place sa urmaresc cu privirea trenurile serpuind pe calea ferata!
"Stancile "Franz Joseph" sunt situate langa cabana Poiana Stanii. Acestea au fost amenajate in timpul domniei familiei regale, cu trepte si cu balustrade, iar de pe terasa acestora se poate admira un segment intins din valea superioara a Prahovei. La stanci se poate ajunge din Poiana Stanii pe o poteca. Sunt considerate un punct de belvedere." http://www.primariasinaia.ro/1_94_Stancile_din_Poiana_Stanei_372.html
"Poiana Stânii Regale face parte din ceea ce se numea Domeniul Regal, adică teritorii deţinute de statul român, date în administrarea Casei Regale. Prin exploatarea echilibrată a acestor domenii, Casa Regală a României se autofinanţa, fără a greva bugetul ţării cu propriile cheltuieli, principiu care se aplică şi astăzi atunci când vorbim despre monarhiile europene.
În Poiana Stânii Regale existau grajduri, o cireadă de 60-70 de vaci selecţionate, de rasă nemţească, locuinţele angajaţilor o cabană mică în stil austriac şi o bisericuţă maramureşană din lemn adusă de Carol II, strămutată la Tekirghiol (unde se află şi astăzi). Poiana era destinaţia favorită a plimbărilor, pe jos sau călare, a membrilor Casei Regale, un loc retras de odihnă, linişte şi meditaţie, dar funcţiona şi pentru protocol, caz în care distinşii invitaţi luau contact direct, în cadrul unor serbări câmpeneşti româneşti, cu tradiţiile, obiceiurile, oamenii locului, dar şi cu mâncărurile specifice (aşa cum s-a întâmplat de pildă la aniversarea din anul 1933, a 50 de ani de la ridicarea Castelului Peleş)." http://www.rotarybvp.ro/belvederile-din-sinaia-poiana-stanii-regale/
Cand am ajuns noi la Poiana Stanii deja incepusera a fi construite vile, vilisoare...spatiile erau ingradite... Asta fata de anul 2000 cand am fost prima data acolo. Nu pot decat sa-mi imaginez cum arata astazi...
De la Poiana Stanii am coborat la Sfanta Ana. Aici am gasit un grup de cativa turisti destul de alarmati...tocmai trecuse ursoaica pe-acolo. Am stat si noi cateva minute, sa ne mai tragem sufletul, si am pornit la drum catre Sinaia; o buna parte din drum este de fapt soseaua care urca din Sinaia catre Cota 1400.
"La baza stancii sfanta Ana, se afla o mica poienita. Peretele cuprindea odinioara icoane din care se mai pastreaza si astazi urme. Mica grota existenta acolo a constituit odinioara adapostul unui pustnic. Stanca se gaseste la intersectia dintre drumul spre Cota 1400 si drumul auto spre Poiana Stanii." http://www.primariasinaia.ro/1_94_Stancile_din_Poiana_Stanei_372.html
A doua zi am petrecut-o in Predeal, de fapt mai mult pe drum catre Poiana Secuilor. Drumul a fost foarte placut...cred ca a durat cam 1 ora si jumatate, pe jos. Am Stat ceva timp la Cabana Poiana Secuilor (alt. 1070 m). Peisajul este superb, relaxant. Iar mancarea de la cabana, servita afara, pe mesele de lemn....o minunatie!!!
Chiar, ar trebui sa mai mergem pe-acolo, candva.....

Cristina si Cristin DUMITRU

3 comentarii:

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos