"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 5 iulie 2010

Cehia 2010 - ziua 7: 11 iunie 2010



http://picasaweb.google.ro/cristinadumitru1977/Cehia2010#

Vineri, 11 iunie 2010 vizitam toata ziua Praga (oras monument UNESCO): primaria si vechiul ceas, biserica Sf. Maria din Tyn si multe altele despre care voi scrie separat.

Majoritatea siturilor istorice se gasesc in centrul orasului Praga intre cele trei districte evidentiate pe orice harta: din Orasul Vechi si cartierul Evreiesc este doar o scurta distanta pana la Podul Carol si apoi spre Mala Strana (Micul Cartier) de unde se urca apoi catre Castel.
- Castelul din Praga: in ciuda periodicelor incendii si invazii, Castelul din Praga isi pastreaza bisericile, capelele, salile si turnurile din toate perioadele istoriei, de la splendoarea gotica a Catedralei Sf. Vitus pana la constructiile adiacente din perioada Renasterii si pana la ultima folosire a castelului drept resedinta de catre Hansburgi. Curtea dateaza din anii 1753 – 1775, cand intreaga zona a fost reconstruita in stil baroc tarziu si neo-clasic. Castelul a devenit resedinta presedintelui Cehoslovaciei din anul 1918, iar in present aici se afla birourile presedintelui Republicii Cehe.
- Catedrala Sf. Vitus este cel mai cunoscut simbol al orasului. Lucrarile sale au inceput in anul 1344. Peter Parler a fost in mare parte raspunzator de grandiosul proiect in stil gotic, desi constructia nu a fost finalizata decat 600 de ani mai tarziu. Catedrala adaposteste mormantul “Bunului Rege” Wenceslas, mai multe opera de arta si, printre acestea din urma, si o fereastra Alfons Mucha.
- Biserica Sf. Nicolae a fost construita intre anii 1703 – 1761. Este recunoscuta ca fiind opera de arta a arhitectilor tata si fiu Christoph si kilian Ignaz Dientzenhofer, considerati cei mai importanti reprezentanti ai stilului baroc in Praga, desi nici unul dintre ei nu a trait sa vada terminate biserica.
- Podul Carol din Praga, si el unul dintre simbolurile orasului, a fost realizat de catre Peter Parler la comanda regelui Carol al IV-lea, in anul 1357, si a inlocuit ruinele podului Judith. A fost singurul pod peste raul Vltava pana in anul 1741. Datorita uzurii, multe dintre statuile de pe pod nu mai sunt cele originale.
- Vechea Primarie a fost ridicata de catre regele Ioan de Luxemburg in anul 1338. De-a lungul secolelor, multe case din jurul ei au fost demolate, pe masura ce Primaria era extinsa: aceasta este reprezentata acum de un sir de cladiri gotice si renascentiste, colorate, multe dintre ele fiind restaurate dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. Turnul inalt de 69 m ofera o priveliste minunata. Foarte celebru este si ceasul astronomic de la baza turnului primariei.
- Turnurile bisericii Sf Maria din Tyn (Matky Bozi pred Tynem) sunt simbolul orasului. Construirea actualei cladiri gotice a inceput in anul 1365 si curand a fost asociata cu miscarea de reforma din Boemia. De la inceputul sec. al XV-lea si pana in anul 1620 Tyn a fost principala biserica husita din Praga. A fost preluata de iezuiti in sec. al XVII-lea si tot ei sunt responsabili si de reonvarile baroce facute in interior.
- Sinagoga Veche-Noua este cea mai veche sinagoga din Europa, construita in jurul anului 1270 si este una dintre primele cladiri in stil gotic din Praga. A supravietuit incendiilor, degajarii mahalalelor din sec. al XIX-lea precum si numeroaselor replresalii impotriva evreilor. Rezidentii Cartierului Evreiesc si-au aflat de multe ori refugiu intre peretii ei, iar in zilele noastre este inca centru religios al tuturor evreilor din Praga. A fost numita initial Noua Sinagoga, pana in momentul in care o alta sinagoga (distrusa mai tarziu) a fost construita in apropiere.
- Cimitirul Evreiesc a fost locul unde peste 300 de ani, era permisa ingroparea evereilor. Fondat in anul 1478 a fost putin largit de-a lungul anilor, astfel ca in linii mari corespunde marimii din perioada medievala. Datorita lipsei de spatiu, oamenii erau inmormantati unii peste altii, uneori pana la 12 randuri in adancime. Astazi aici se afla peste 12.000 de pietre de mormant ntr-un spatiu extraordinat de mic, insa se estimeaza ca aici sunt ingropati peste 100.000 de evrei. Ultima inmormantare a avut loc aici in anul 1787.
- Rudolfinium este una dintre cele mai impresionante cladiri din Centrul Vechi al orasului. Astazi este sediul Filarmonicii, dar intre anii 1918 – 1939 a fost sediul Parlamentului Cehoslovac.
- Teatrul National se distinge prin acoperisul auriu si crestat, fiind un symbol al renasterii culturale a Cehiei.
http://www.prague.cz/

Un comentariu:

  1. Urmeazasa ajungem si noi in Praga in Noiembrie. Am fost curioasa sa vad ce monumente istorice sunt de vizitat. Noi o sa mergem in circuit cu autocarul. La intoarcere o sa revin cu impresii. Multumesc pentru informatiile pe care le-am gasit aici.

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos