"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 5 iulie 2010

Cehia 2010 - ziua 12: 16 iunie 2010http://picasaweb.google.ro/cristinadumitru1977/Cehia2010#

Miercuri, 16 iunie 2010 avem in program:
- biserica Zdar Nad Sazavou (monumet UNESCO), dar care ne dezamageste din toate punctele de vedere;
Zdar nad Sazavou este un oras industrial din regiunea Vysocina, ce prezinta putin interes din punct de vedere turistic. Insa cea mai frumoasa priveliste este in varful unui deal deasupra castelului din oras. Este vorba de biserica Sf. Ioan Nepomuk. Construita in anul 1720 este una dintre cele operele cele mai excentrice ale lui Santini. Atat planul general cat si decoratiunile sale au ca laitmotiv cifra cinci: legenda spune ca atunci cand I s-a taiat limba lui Ioan Nepomuk si a apoi a fost aruncat de pe Podul Carol din Praga, cinci stele au incununat capul sau. Biserica are forma unei stele cu cinci colturi unde se afla mici capele. Interiorul are decoratiuni cu stele in cinci colturi.Biserica este pe lista monumentelor din Patrimoniul Mondial UNESCO.

http://www.zamekzdar.cz/

- orasul Litomysl (monument UNESCO) - 40 coroane parcarea;
Unul dintre cele mai vechi orase istorice din Boemia este si orasul Litomysl. Este mic, dar dinamic, dominat de palatul renascentist si deseori asociat cu numele compozitorului Bedrich Smetana. Orasul a fost fondat cu peste 1.000 de ani in urma pe ruta comerciala care lega Boemia si Moravia. In sec. al XI-lea printul Bretislav al II-lea a ridicat aici o manastire benedictina. Asezarii de atunci i s-a acordat statutul de oras in anul 1259 de catre Premysl Otakar al II-lea; in anul 1344 orasul a devenit sediul celei de-a doua episcopii din Boemia, dupa cea din Praga. A fost capturat de Husiti in sec. al XV-lea. In anul 1567 orasul a cazut in mainile lui Vratislav de Pernstejn, Cancelar al regatului Boemiei, care a construit magnificul palat renascentist, resedinta a familiei sale. Palatul Pernstejn este in partea nordica a pietei centrale si a fost construit intre 1568-1581. Incepand cu anul 1999 face parte din lista monumentelor ce apartin Patrimoniului Mondial UNESCO. Printre frumoasele case cu fatade baroce, se distinge Casa Cavalerilor din piata centrala, cu fatada decorate cu statui ce infatiseaza cavaleri, negustori si alte vietuitoare.

http://www.litomysl.cz/php/index/index.php?lang=en&co=main

- castelul Nove Hrady - doar exterior;
Cel mai frumos palat in stil rococo este Palatul Nove Hrady din orasul cu acelasi nume. A fost construit la comanda contelui Jean Antonin Harbuval de Chamare intre anii 1774 – 1777 de catre arhitectul tirolez Josef Jager, in stilul unei resedinte de vara. Constructia mai este cunoscuta si sub numele de “Versailles din Boemia”. Palatul are un corp central si doua aripi laterale ce tin ca intr-o imbratisare gradina. Toate acestea sunt completate de o poarta ce dateaza din anul 1782. In jur exista un parc in stil englezesc ce dateaza din anul 1767. Acum palatul este resedinta private, dar este deschis pentru vizitare de catre turisti.

http://www.nove-hrady.cz/zamek/index.php


- castelul Hrad Svojanov - doar exterior;
Castelul Svojanov a fost construit la jumatatea sec. al XIII-lea de catre regele ceh Premysl Otakar al II-lea pentru a proteja rutele comerciale ce legau orasul Litomysl de Brno. Astazi dominant este turnul cilindric si ascutit.
In anul 1595 castelul a fost distrus de un incendiu si, desi a fost refacut, a fost mai mult un centru economic in zona. In sec. al XIX-lea proprietatea asupra castelului a fost schimbata intre familii putin cunoscute. Tot in aceasta perioada a fost construita la castel o fabrica pentru prelucrarea grafitului. In anul 1842 castelul este distrus de un alt incendiu si a fost reconstruit, capatand infatisarea de astazi. In anul 1910 municipalitatea a cumparat castelul si au fost incepute lucrari pentru consolidarea cladirilor, a turnului si a zidurilor. In anul 1953 castelul Svojanov a fost nationalizat, iar intre anii 1970 – 1980 s-au executat aici mai multe lucrari de renovare, insa nu toate au fost indeplinite cu grija pentru valoarea istorica a monumentului. In prezent se doreste restaurarea intregului complex.

http://www.svojanov.cz/

- castelul Moravska Trebova (5 coroane / ora parcare)- doar exterior;
Castelul Moravska Trebova dateaza din sec. al XIII-lea: prima mentiune scrisa despre acesta este intr-un document din anul 1270. Este unul dintre cele mai importante monumente renascentiste din Europa Centrala. In sec. al XV-lea Republica Ceha cunoaste pentru prima data elemente moderne de arta renascentista, drept pentru care castelul a servit ca model pentru multe alte constructii.

http://www.zamekmoravskatrebova.cz/index.php?id=3

- cazare la Camping Mlyn: 2 persoane, 1 noapte, 1 cort, 1 masina = 205 coroane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos