"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 5 iulie 2010

Cehia 2010 - ziua 6: 10 iunie 2010



http://picasaweb.google.ro/cristinadumitru1977/Cehia2010#

In 10 iunie 2010 vizitam:
- Marienbad sau Marianske Lazne - superb orasel de bai, spa(parcare 20 coroane / 50 minute)
Desi puterile vindecatoare ale izvoarelor din Marianske Lazne (Marienbad) au fost recunoscute din sec. al XVI-lea, abia in a doua jumatate a sec. al XIX-lea orasul a devenit statiune europeana spa. Oaspetii sai din acea vreme au fost Chopin, Mark Twain, Goethe, Freud, Franz Kafka si regele englez Edward al VII-lea.
Astazi Marianske Lazne are o atmosfera mult mai linistita si foarte diferita de cea a cosmopolitului Karlovy Vary si este accesibil tuturor vizitatorilor. Acestia au la dispozitie aproximativ 40 de izvoare minerale reci care sunt puternic saturate cu dioxid de carbon natural. Aerul de munte ramane proaspat si sunt multe poteci pentru plimbari. Orasul are cateva cladiri spectaculoase. Cele mai impresionante sunt Colonadele construite din fier forjat in anul 1889.

http://www.marianskelazne.cz/en/

- Frantiskovy Lazne - foarte micut, dar tot un orasel de bai si spa, cu o arhitectura foarte interesanta;
Oraselul spa Frantiskovy Lazne a luat nastere in anul 1793 printr-un decret al imparatului Franz I. Apele locale si namolul au devenit faimoase pentru eficienta lor in tratarea bolilor de inima, ale tractului urinar, ginecologice si reumatice. Stradutele orasului pornesc din strada principala, iar cladirile sunt in stil neoclasic. Orasul a rezistat erei industriale si a ramas o oaza de liniste si verdeata. Simbolul sau este statuia lui Frantisek, un baietel gol cu un peste; statuia este atat de bine lustruita deoarece exista credinta ca daca este atinsa de catre femei, acestea vor putea ramane insarcinate.

http://www.frantiskovy-lazne.cz/

- Karlsbad sau Karlovy Vary: am ramas cu gurile cascate si la propriu si la figurat...ce case, ce hoteluri, ce arhitectura... Ne aprovizionam cu napolitane Kolonada. (parcare 20 coroane / ora);
Karlovy Vary este orasul cunoscut de intreaga lume drept un important centru spa. A fost fondat de catre Carol al IV-lea la jumatatea sec. al XIV-lea. Legenda spune ca zona a fost descoperita cand, la vanatoare, unul dintre cainii regelui a cazut intr-un izvor cu apa fierbinte (“vary” inseamna “izvor fierbinte”). Din sec. al XVIII-lea cei bogati si faimosi au venit la Karlovy Vary pentru apele sale. Orasul este recunoscut si pentru portelanuri (prima fabrica de portelan s-a deschis aici la inceputul sec. al XIX-lea) si pentru sticla Moser.
Impozantele Bai Imperiale ce arata precum cladirea unui teatru si nu a unui centru medical, au fost candva cele mai opulente cladiri din oras. Construite intre 1892 – 1895 ele au fatada neorenascentista.
De neratat intr-o vizita la Karlovy Vary este si biserica Sf. Petru si Pavel, cu cele cinci turnuri impodobite. A fost construita intre anii 1893 – 1895 de catre arhitectul G. Wiedermann si este una dintre cele mai mari biserici in stil rusesc din lume. A fost construita special pentru aristocratia ruseasca ce venea la Karlovy Vary in sec. al XIX-lea in numar mare.

http://www.karlovy-vary.cz/en/

Statiunile spa din partea de vest a Cehiei au inceput sa infloreasca in sec. al XVIII-lea. Multimi de pacienti dar si celebri oameni ai vremii au venit aici, initial pentru a face bai medicinale, iar ulterior pentru a bea apa izvoarelor in companii selecte si intr-un décor opulent. In timpul perioadei comuniste baile erau deschise tuturor celor care aveau nevoie, iar tratamentele spa au ramas populare pana in ziua de azi. Orasele spa au atras turisti din toata lumea, iar in ultimii douazeci de ani cladirile renovate au readus imaginea gloriei de odinioara.

Seara ajungem in Praga si ne cazam la Camping Caravan: 2 persoane, 1 cort, 1 masina = 440.00 coroane; am stat aici 3 nopti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos