"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 5 iulie 2010

Cehia 2010 - ziua 13: 17 iunie 2010



http://picasaweb.google.ro/cristinadumitru1977/Cehia2010#

Ziua de joi, 17 iunie 2010, incepe cu:
- incercare (nereusita) de a vizita moara de hartie Velke Losyn;
Velké Losiny se afla localizata la nord de orasul Sumperk in valea raului Desna. Este cel mai vizitat monument de la poalele muntilor Jesenik. Moara de hartie a fost infiintata aici de familia Zerotin, in a carei posesiune a ramas, in ultima parte a sec. al XVI-lea.
De-a lungul secolelor moara de hartie a apartinut mai multor familii de producatori de hartie si maestri in domeniu. In anul 1603 Jan Junior Zerotin a transferat activitatea de producere a hartiei catre bine-cunoscutul maestru Ondrej Kluge. Moara de hartie a cunoscut si perioade de decadere, mai ales in vremea Inchizitiei. Contele Jan Ludvik Zerotin a vandut fabrica de hartie, in anul 1778, catre maestrul Matyas Werner Junior, care i-a readus prosperitatea de altadata.
Extinderea producerii hartiei pe scara industriala la jumatatea sec. al XIX-lea a dus la o severa criza in domeniul producerii si comercializarii hartiei produse manula in intreaga Europa. Moara de hartie de la Velke Losiny a supravietuit datorita spiritului intreprinzator al lui Anton Schmidt Senior, care a cumparat manufactura in anul 1855.
Din anul 1949 moara de hartie de la Velke Losiny a devenit parte a Intreprinderii Nationale de Hartie Olsanske.
Moara de hartie de la Velke Losiny este astazi una dintre cele mai vechi manufacturi din Europa: aici inca se mai face hartie manual, dupa procedee traditionale, din bumbac si in.

- castelul Sovinec - doar exterior;
Cel mai mare complex din regiunea Bruntal este Castelul Sovinec situat pe un varf stancos din valea Jeseniky. Castelul a fost fondat putin inainte de anu 1332 de catre membrii unei familii care din 1348 s-au numit Lorzi de Sovinec. In timpul Razboiului Husit castelul a fost o puternica fortareata. In anul 1492 castelul a fost modificat si marit. Lorzii de Boskovic l-au cumparat in anul 1543 si l-au reconstruit sub forma unei resedinte renascentiste. Lucrarile de construire la castel au continuat si dupa ce a fost cumparat de catre Lawrence de Stiavnica Eder, in anul 1578 si mostenit de fiul acestuia in 1592, ultimul proprietar al castelului, Ioan Senior de Iocust Kobyli. Dupa infrangerea in batalia de la Muntele Alb in anul 1623 Cavalerii Teutoni au castigat stapanirea asupra castelului. In ciuda masivelor fortificatii facute castelului, acesta a fost cucerit in anul 1643 de catre armada generalului suedez Torstenson si a devenit una dintre fortaretele militare ale acestuia. Importanta castelului a cunoscut o perioada de crestere si apoi de decline, mai ales dupa anul 1784 cand a avut loc un incendiu si ulterior s-au adus doar putine modificari. In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial castelul a fost inchisoare si baza militara pentru trupele SS. In anul 1945 a ars din nou. Astazi este in mare parte restaurant si isi asteapta vizitatorii.

http://akce.sovinec.cz/s15zakl_info.htm

- castelul Bouzov - doar exterior;
Castelul Bouzov a fost fondat in sec. al XIV-lea si a fost probabil locul de nastere al lui George de Podebrady, viitor rege al Boemiei. In anul 1696 castelul devine proprietate a Cavalerilor Teutoni. Treptat s-a degradat, pana la sfarsitul sec. al XIX-lea, cand Marele Maestru, arhiducele Eugene Habsburg, l-a angajat pe Georg von Hauberisser sa remodeleze intreaga constructie in stil romantic. Drept rezultat, castelul Bouzov a capatat forma unei uriase fortarete gotice, cu numeroase turnuri si turle.
In anul 1939 castelul devine sediul unei unitati naziste SS. Dupa al Doilea Razboi Mondial a fost preluat de autoritatile statului Ceh iar acum, dupa o restaurare impecabila, este printre cele mai vizitate castele din Republica Ceha.

http://www.hrad-bouzov.cz/


- orasul Olomouc (monument UNESCO): superb orasul, excelenta mancarea!!!!
Potrivit legendei, Olomouc este unul dintre cele mai vechi orase din Republica Ceha, fondat de catre imparatul roman Iulius Caesar. De fapt nu a luat fiinta decat in sec. al VII-lea. In anul 1063 aici a fost infiintata o episcopie si in 1187 a devenit capitala Moraviei. Universitatea a fost fondata in anul 1573. Din anul 1655 orasul a devenit un important bastion militar. Astazi este un prosper centru industrial si un punct de atractie pe harta fiecarui turist.
Ca marime, centrul istoric al orasului Olomouc este al doilea dupa cel al Pragai. Piata centrala, pietruita, este faimoasa in primul rand pentru cladirea Primariei si Coloana Sfintei Treimi remarcabil decorata. Aceasta din urma este in stil baroc, masiva (se poate vizita interiorul, Coloana fiind ridicata pe locul unei capele vechi) si decorate cu figure ce reprezinta Sfanta Treime. La poalele coloanei se afla Arhanghelul Mihail cu sabia sa infricosatoare.
Magnifica scara exterioara a primariei a fost construita in anul 1591 si este decorate cu embleme heraldice. Capela-foisor a Primariei a primit forma actuala in anul 1488 cand a fost renovate si bogat decorate, fiind unicat in Republica Ceha. Emblema orasului Olomouc a fost asezata langa scara exterioara a primariei in anul 1591. Infatiseaza un vultur cadrilat. Fantana Arion este opera lui Ivan Theimer si a artistului Toscan Angela Chiantelli si a fost realizata in anul 2002 dupa un model creat de consilierii orasului in urma cu 350 de ani. Ceasul Primariei este un alt punct deoasebit de interesant al Pietei Centrale. Primul ceas a fost amplasat in nisa gotica a cladirii primariei la inceputul sec. al XV-lea. Mecanismul ce arata informatii astronomice a fost adaugat in anul 1573. Dupa distrugerile provocate de cel de-al doilea Razboi Mondial a fost remodelat, astfel ca figurile proletarilor au luat locul celor ale sfintilor. Un mozaic adaugat in acea vreme infatiseaza tot muncitori.

http://www.olomouc.eu/eng/

- castelul Helfstyn - doar exterior;
Castelul Helsftyn este unul dintre cele mai mari ca suprafata din Europa si este unul dintre cele mai bine pastrate. Aici au fost ridicate alemente arhitecturale incepand cu sec. al XIV-lea si pana la sfarsitul sec. al XVIII-lea. In acest interval de timp castelul a fost sistematic reconstruit si marit. Aceasta dezvoltare a avut ca motiv distrugerile ordonate de catre administratia militara austriaca de la Viena, in anul 1656. Castelul s-a deteriorate si in prima jumatate a sec. al XIX-lea. In ciudat tuturor acestor evenimente din existenta castelului, cladirile sunt foarte bine conservate in zolele noastre. Doar acoperisurile originale nu s-au pastrat. In infatisarea actuala castelul pare o uriasa fortareata cu sase porti, cateva pivnite si cladiri impresionante. Castelul a avut un important rol militar ca baza a trupelor husite impotriva germanilor catolici din Olomouc, precum si ca support pentru armatele regelui Jiri de Podibrady impotriva lui Matei Corvin. Castelul a jucat un rol important si in perioada Razboiului de 30 de ani precum si in cursul amenintarilor turcesti asupra Moraviei. Castelul a apartinut catorva familii feudale importante, ai caror membri au avut propriile idei legate de resedinta lor.
http://www.helfstyn.cz/


- biserica Svaty Kopecek;
Svatý Kopeček (Dealul Sfant) este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Republica Ceha. Un bogat negustor de vinuri din Olomouc, Jan Andrejsek, a fagaduit a construe o capela la Svaty Kopecek, dupa ce Fecioara Maria i-a aparut in vis. Capela a fost sfintita in anul 1633. Biserica actuala a fost construita intre anii 1669 – 1679 dupa planurile lui G.P.Tencalla, pe locul capelei.
http://www.czechtourism.com/eng/uk/docs/what-to-see/religious-sites/all/svaty-kopecek-u-olomouce/

- cazare la Camping Sternberk: 2 persoane, 1 cort, 1 masina, 1 noapte = 180 coroane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos