http://picasaweb.google.ro/cristinadumitru1977/Cehia2010#
Marti,
15 iunie 2010, vizitam:
-
Kutna Hora (monument UNESCO) si rivala a Pragai - biserica este superba!
Kutna Hora a fost al doilea oras ca importanta dupa Praga, mai ales ca intre sec. al XIII-lea si al XVIII-lea a fost o bogata sursa de argint. Bogatiile sale au furnizat banii necesari pentru multe constructii, printre care si Catedrala Sf. Barbara. Inchinata patroanei minerilor, catredrala este una dintre cele mai spectaculoase biserici gotice din Europa. Atat interiorul cat si exteriorul sunt bogat ornamentate, iar ferestrele imense aduc lumina naturala in interior. Multe dintre capelele interioare sunt decorate cu fresce,unele reprezentand mineri la lucru, ceea ce arata principala sursa de venit a orasului.
Din anul 1995 centrul istoric din Kutna Hora face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
http://www.kutnahora.cz/
-
Osuarul din Sedlec: iti da fiori sau te extaziaza...avand in vedere ca toate ornaentele interioare sunt din oase umane;
Osuarul din Sedlec
O manastire cisterniana a fost fondata aici in anul 1142. Una dintre principalele indatoriri ale calugarilor era cultivarea pamanturilor din jurul manastirii. In anul 1278 regele Otakar al II-lea de Boemia l-a trimis pe Henry, abatele din Sedlec, in misiune diplomatica la Ierusalim. Cand acesta s-a intors a luat la el un pumn din pamantul de pe Golgota si la sosirea in Sedlec l-a imprastiat peste cimitirul manastirii din Sedlec. Astfel ca locul a devenit faimos nu doar in Boemia, ci in intreaga Europa Centrala si multi oameni au dorit sa fie inmormantati aici. Terenul cimitirului a fost marit in timpul epidemiei de ciuma din sec. al XIV-lea (doar in anul 1318 au fost ingropati aici peste 30.000 de oameni); si in timpul Razboielor Husite din primul sfert al sec. al XV-lea cimitirul a fost marit. Dupa anul 1400 unul dintre abati a ridicat in mijlocul cimitirului o biserica in stil gotic cu hramul Toti Sfintii, iar sub ea o capela destinata depozitarii oaselor din mormintele golite; aceasta munca de aranjare a oaselor a fost inceputa de un calugar aproape orb, dupa anul 1511. Aranjamentul actual al oaselor dateaza din anul 1870 si este opera tamplarului ceh Frantisek Rint. Osuarul contine ramasitele a aproape 40.000 de oameni. In cele patrol colturi ale capelei se gasesc gramezi de oase asezate in forma de piramida si cu un orificiu de aerisire la mijloc.Cel mai interesant obiect al bisericii este candelabrul creat de mesterul Rint si care contine toate oasele din corpul uman. Mai exista si emblema familiei Schwarzenberg realizata de asemenea din oase.
http://www.kostnice.cz/
-
muzeul satului din Kourimi: o surpriza foarte frumoasa, mai ales prin prezenta ciresilor..incarcati de fructe!!!
-
castelul Konopiste: nu reusim sa vedem decat exteriorul, deoarece am ajuns prea tarziu pentru tururile cele mai interesante, iar turul de vizitare ramas era in limba ceha si ricum nu cuprindea cele mai importante obiective ale castelului. Este mare meu regret ca nu am ajuns sa-l vizitam si prin interior!
Castelul Konopiste a apartinut mostenitorului tronului austriac, Franz Ferdinand. Castelul gotic are apartamente bogat mobilate, o colectie de vechi picture gotice in capela si o colectie de artefacte legate de cultul Sf. Gheorghe. Adaposteste de asemenea o faimoasa colectie de arme ce au apartinut lui Franz Ferdinand, inclusive exemplare produse de cei mai buni armurieri si rpoducatori de arme din Europa. Dar multi vizitatori sunt impresionati colectia printului de trofee de vanatoare: aproape 300.000 de astfel de trofee se afla pe coridoarele si in camerele castelului. Castelul mai are si un parc urias (555 de acri), cu o gradina terasata, statui, parc de caprioare, un lac si o superba gradina de trandafiri.
http://www.konopiste.com/en/index.html
-
castelul Cesky Sternberg;
Castelul Sternbeg este un impresionant edificiu in varful unei stanci desupra vaii raului Sazava. Acest castel gotic a fost ridicat la mijlocul sec. al XIII-lea de catre membrii familiei Sternberg. In anul 1467 castelul a fost capturat si distrus de catre regele George de Podebrady. In sec. al XV-lea si al XVI-lea noii proprietari au refacut zidurile distruse si au extins reteau de fortificatii. In sec. al XVII-lea castelul avea interioare baroce cu stucaturi in stil Italian, iar unele camere adaposteau arme foarte vechi si pretioase.
- cazare la Camping Pilak: 2 persoane, 1 noapte, 1 masina, 1 cort si facut amandoi dus = 150 coroane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu