"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 5 iulie 2010

Cehia 2010 - ziua 4: 08 iunie 2010http://picasaweb.google.ro/cristinadumitru1977/Cehia2010#

In 08 iunie 2010 ne incepem ziua in forta:
- vizitarea orasului Cesky Krumlov (superb) si incercam sa vizitam si castelul Cesky Krumlov (monument UNESCO) dar este imposibil: trebuie sa asteptam aproape 2 ore pana la urmatorul tur...(aici am platit parcare 105 coroane / 2 ore);
Un orasel medieval de o frumusete rapitoare si foarte bine conservata, Cesky Krumlov este unul dintre locurile ce nu trebuie ratate intr-o vizita in Republica Ceha. Fondat in sec. al XIII-lea, a apartinut dinastiei Rozmberk din anul 1302 pana in anul 1611. Trandafirul rosu cu cinci petale este simbolul acestei dinastii si motivul architectural cel mai des intalnit la cladirile din Cesky Krumlov. La carma orasului au venit pe rand familiile Eggenberg timp de 100 de ani, apoi Schwarzenberg intre anii 1717 si 1947. In anul 1992 orasul a fost adaugat pe lista monumentelor ce apartin Patrimoniului Mondial UNESCO.
Centrul istoric se afla asezat pe malurile stancoase si abrupte ale raului Vltava. Centrul si piata, primaria si biserica Sf. Vitus se afla pe partea dreapta a raului, intr-o zona inconjurata din trei parti de apa. Meandrele din partea stanga a raului adapostesc satul Latran si Castelul. Centru orasului este inchis circulatiei auto.
Cocotat sus pe o stanca si al doilea ca marime din tara dupa Castelul din Praga, castelul Krumlov are cea mai veche parte cunoscuta sub numele de Dolni Hrad sau Hradek, si aici se afla turnul zvelt pictat in culori atragatoare, ridicat in anul 1580. Castelul are in total 300 de camere. Un pod spectaculos din sec. al XVII-lea, cu bloti si statui, asigura accesul de la castel la Teatru. Acesta din urma este in stil baroc si este unic prin faptul ca interioarele, mobilierul, decorurile si masinariile din spatele scenei sunt foarte vechi si foarte numeroase. Teatrul a fost reconstruit pe locul unuia mai vechi in anul 1767 la dorinta printului Josef Adam Schwarzenberg. Mecanismele scenei au fost realizate de catre Lorenz Makh din Viena. Dupa o renovare de 30 de ani in sec. XX, teatrul ne arata astazi o imagine fidela a vietii teatrale si artistice din sec. al XVIII-lea.

http://www.ckrumlov.info/docs/en/kaktualita.xml

- orasul Trebon (parcare 40 coroane / ora);
Aflat printre dealuri si iazuri, orasul Trebon are un mic centru medieval dominat de un castel urias. Este de asemenea un oras spa. A fost fondat in sec. al XII-lea si familia Rozmberk a preluat controlul asupra lui in sec. al XIV-lea. In aceasta perioada orasul a atins punctual maxim de inflorire datorita rapidei dezvoltari ecomonice. Familia Rozmberk a dezvoltat reteaua locala de iazuri pentru pescuit si a transformat-o intr-o adevarata industrie piscicola, in zilele noastre ramanand productive aproximativ 6000 de astfel de iazuri.
Piata Centrala Masarykovo este marginita de cladiri in stil renascentist si baroc. Primaria in stil renascentist are fatada cu trei arcade semicirculare si un turn inalt de 31 m ce a fost adaugat in sec. al XVII-lea. Uriasul castel renascentist al orasului a fost construit in prima jumatate a sec. al XVI-lea in locul unei vechi fortarete gotice. In interior vizitatorii pot admira apartamentele renascentiste ale familiei Rozmberk si camerele de locuit din sec. al XIX-lea ce au apartinut ultimilor proprietari ai castelului si anume familia Schwarzenberg, ce a detinut numeroase proprietati pe teritoriul Boemiei de Sud.

http://www.trebon-mesto.cz/index.php?l=en

- castelul Cervena Lhota - doar exteriorul, pentru ca se terminase programul cand am ajuns noi, insa privelistea oferita a fost extraordinara!
Castelul Červená Lhota se afla in sudul Boemiei si a fost construit pe o insula de piatra aflata in mijlocul unui lac. Accesul la castel se face pe un pod ce leaga insula de terasament. Este unul dintre cele mai vizitate castele din Republica Ceha. In ultimii ani interiorul castelului a fost vizitat de aproximativ 120.000 de turisti, iar un numar de 80.000 de turisti au vizitat exteriorul castelului.
Culoarea rosie a castelului, asa cum este astazi, nu este cea originala. Culoarea actuala este explicata in cateva legende. Una dintre ele povesteste despre o frumoasa domnita rapita de diavol. Numai petele de sange ale ei, ramase pe vopseaua alba a castelului, au ramas marturie a finalului sau tragic. Corpul domnitei nu a fost niciodata gasit, iar petele rosii, de nesters, au fost motivul pentru care proprietarii castelului l-au vopsit in totalitate in rosu. Initial, castelul a fost de culoare alba, iar la inceputul sec. al XVII-lea a fost vopsit in rosu.
Cel mai vechi document ce poarta numele castelului Červená Lhota dateaza din anul 1465. Intre 1542 – 1555 vechea fortareata gotica a fost reconstruita si transformata intr-un castel renascentist.
Documentele scrise amintesc despre Noua Lhota. Intre anii 1658 – 1678 castelul a fost renovat de mai multe ori si au fost introduse cateva elemente baroce impreuna cu decorurile interioare realizate de artisti italieni. Inainte de anul 1835, cand Jindřich Eduard Schönburg – Hartenstein a devenit proprietar al castelului, acesta apartinuse mai multor familii. Intre 1841 – 1863 Jindřich a reconstruit castelul in stil romantic neo-gotic, cu mai multe modificari ale interioarelor. In anul 1900 castelul Červená Lhota a fost mostenit de cel mai mic fiu al lui Jindřich, Jan, care a fost ambasador Austro-Ungar la Vatican. Evident inspirat de sederea sa in Italia, el a reintrodus stilul renascentist im modificarile facute la castel. In anul 1945 castelul a fost confiscat in baza decretului Beneš iar in anii urmatori aici a functionat o clinica recuperatorie pentru copii. In mai 1947 Comitetul Cultural National a preluat controlul asupra castelului care a fost deschis pentru public incepand cu anul 1949. Deoarece decretul Beneš nu poate fi atacat, nici castelul nu poate fi inapoiat ultimilor sai proprietari. Castelul are si un parc deosebit de apreciat de catre botanisti, si o capela ce este parte integranta a castelului. Astazi castelul Červená Lhota este parte din Mostenirea Culturala Nationala si este sub autoritatea Institutului National pentru Protejarea si Conservarea Monumentelor si Siturilor.

http://www.cervenalhota.com/en/chateau

- castelul Hluboka nad Vltavou - in seara aceea doar exteriorul, dar cum este un castel ca din povesti, am decis sa revenim si dimineata urmatoare.
Castelul Hluboka a fost construit la jumatatea sec. al XIII-lea de catre Regii Boemiei in scop de aparare. Fiind proprietate regala, a fost frecvent disputat, cateva familii aristocrate preluand cu randul stapanirea sa. Printre cei mai importanti dintre acestia ar fi Lordul de Pernstejn, care a constuit iazul apropiat in anul 1490, al doilea ca marime din intreaga Boemie.
Importanta familie aristocratica a Lorzilor de Hradec au preluat domeniul in anul 1561. Doi ani mai tarziu noii proprietari au reconstruit in stil renascentist castelul gotic. In ultima parte a sec. al XVI-lea, urmatorii proprietari au fost membrii familiei Malovec de Malovice care, fiind protestanti, au pierdut castelul care a fost dat, patru ani mai tarziu, de catre imparatul Ferdinand al II-lea de Habsburg drept compensatie de razboi generalului spaniel Don Balthasar de Marradas.
In anul 1661, Jan Adolf I de Schwarzenberg a cumparat castelul Hluboka pentru nepotul sau. Familia Schwarzenberg a locuit aici pana la sfarsitul anului 1939, cand ultimul sau proprietar, doctor Adolf, a emigrat peste ocean pentru a scapa de nazisti. Familia a pierdut definitive castelul printr-un act special, Lex Schwarzenberg, in anul 1947. Multumita modului in care ei au administrat proprietatea si au derulat activitatile economice, castelul Hluboka a fost reconstruit de doua ori de catre familia Schwarzenberg: prima data la inceputul sec. al XVIII-lea in stil baroc, iar mai tarziu, intre 1840 – 1871 a avut loc o ampla reconstuire in stil romantic neo-gotic ce a inclus si o rearanjare a parcului si a imprejurimilor. Aceasta ultima activitate de reconstruire a fost influentata de calatoriile in Anglia facute de printul Jan Adolf al II-lea de Schwarzenberg si consoarta sa, printesa Eleonora, nascuta printesa de Liechtenstein. Modelul principal ales de acestia a fost castelul de Windsor. Lucrarile de reconstruire au fost demarcate conform planurilor arhitectului vienez Franza Beer si, dupa moartea acestuia, ale arhitectului familiei, Damasius Deworetzky, ce s-a axat mai ales pe decorarea splendidelor interioare ale castelului.

http://www.zamek-hluboka.eu/en/


Seara ne cazam la Camping ATC Krinovoska: 2 persoane, 1 noapte, 1 cort, 1 masina = 235.00 coroane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos