http://picasaweb.google.ro/cristinadumitru1977/Cehia2010#
Ziua de
09 iunie 2010 o incepem cu:
- intoarcerea si vizitarea
castelului Hluboka nad Vltavou: interiorul te lasa fara cuvinte!!!!
-
basilica Svata Hora (parcare 30 coroane, stateai oricat);
-
castelul Karlstejn: peisajul este extraordinar; reusim sa parcurgem unul dintre cele 2 tururi de vizitare a castelului si vedem numai camere goale...ghid in limba ceha...celalalt tur, unde am fi vazut si capela, care era cel mai interesant punct al castelului, trebuia sa fie rezervat dinainte, in Praga...nu aveam rezervare.
Impozantul Castel Karlstejn este unul dintre cele mai vizitate site-uri istorice din Republica Ceha. A fost cosntruit in anul 1348 de catre regele ceh si imparatul roman Carol al IV-lea ca loc sigur pentru pastrarea comorilor regal, mai ales a relicvelor sfinte colectionate de catre imparat, precum si pentru pastrarea bijuteriilor de incoronare ale Imperiului Roman. Carol al IV-lea a stat pentru prima data la castel in anul 1355, conform documentelor, si a venit pentru a supraveghea lucrarile de constructie precum si pe cele de decorare a interioarelor, si mai ales a capelei castelului. Construirea castelului Karlstejn s-a incheiat in anul 1365, cand Capela Sfintei Cruci din Marele Turn a fost sfintita.
La inceputul Razboiului Husit castelul a devenit loc de pastrare a bijteriilor de incoronare ale regilor cehi. Acestea au fost pastrate aici, cu scurte intreruperi, vreme de 200 de ani. Castelul a fost reconstruit in stil gotic dupa anul 1480, si in stil renascentist in ultima parte a sec. al XVI-lea. Aspectul actual al castelului provine de la ultima sa reconstructie ce a fost realizata in cel mai pur stil neo-gotic de catre arhitectul Josef Mocker, la sfarsitul sec. al XIX-lea. Foarte impresionant este aspectul in trepte al castelului: de la Turnul Fantanii ce reprezinta puctul cel mai jos, se urca apoi catre Palatul Imperial si mai departe catre Turnul Marian; in final se ajunge in varf, la monumentalul si fortificatul Mare Turn, ce are o inaltime de 60 m.
http://www.hradkarlstejn.cz/home1/
-
castelul Krivoklat - doar exterior;
Castelul Křivoklát este unul dintre cele mai vechi si mai importante castele ale printilor si regilor cehi. Istoria construirii sale incepe in sec. al XII-lea.
In timpul domniei lui Přemysl Otakar II un maret castel a fost construit, pentru a fi apoi refacut de catre regele Václav IV, si marit ulterior de catre regele Vladislav de Jagellon.
Castelul Křivoklát a fost serios avariat de cateva incendii. Ulterior a devenit o inchisoare de temut iar importanta sa a scazut rapid. In timpul perioadei romanice din sec. al XIX-lea, sub conducerea familiei de Fürstenberg care a detinut castelul pana in 1929, acesta a fost reconstruit si salvat.
Se pot vizita capela castelului, Marea Sala Regala si expozitia de picturi si sculpturi gotice, biblioteca castelului cu peste 52.000 de volume, faimoasa inchisoare din castel, camerele si instrumentele de tortura, turnul si monumentala colectie de trofee de vanatoare. Se mai pot vizita si imprejurimile castelului, in timul unei placute plimbari in jurul acestuia.
http://www.krivoklat.cz/history/
- orasul Plzen si fabrica de bere: vizitam doar micutul muzeu si luam ceva provizii pentru serile urmatoare;
Plzen este marea si infloritoarea capitala a Boemiei de Vest si are doua mari ramuri industriale ce ii confera o atmosfera atat de vibranta. Numele orasului este asociat cu cel al berii Pilsner Urquell care este produsa aici in beraria ce dateaza din anul 1842. In cea de-a doua parte a sec. al XIX-lea aici exista si o fabrica Skoda, care a produs atat armament, cat si masini.
Orasul a fost fondat in anul 1295 de catre Wenceslas al II-lea, la intersectia principalelor drumuri dintre Boemia, Bavaria si Saxonia.Majoritatea siturilor istorice ale orasului Plzen se afla pe malul stang al raului Radbuza.
Berea Pilsner este produsa aici din anul 1842 si este apreciata pentru deosebita claritate, culoarea aurie si transparenta. Traditia berii in Plzen dateaza de pe vremea lui Wenceslas al II-lea, care a acordat unui numar de 260 de cetateni dreptul de a produce licoarea aurie. Beraria construita ulterior in acest scop a fost rudicata pe un teren nisipos, care permitea saparea de pivnite si tuneluri. Vestea despre noua bere Pilsner Urquell s-a raspandit repede in Europa si a fost imediat copiata: numele “Pilsner” a devenit curand un nume generic pentru berea produsa prin metode similare.
http://web.plzen.eu/en/home/index.html
- cazare la Camping Stanovitz: 2 persoane, 1 cort, 1 masina, 1 noapte = 250 coroane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu