"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Vacanta de iarna in Bavaria si Tirol (partea I)



http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977


Cu oarecare intarziere va impartasim impresiile noastre din Vacanta de Revelion, pe care am petrecut-o anul acesta in Bavaria si Tirol. Mai precis: am ajuns in Munchen si imprejurimi, in Salzburg si apoi in Innsbruck.

Ca transport am optat pentru avion; cum am prins o oferta la Lufthansa, am cumparat prin mai 2 bilete de avion dus-intors pentru ruta Bucuresti - Munchen - Bucuresti la pretul de 89 euro / persoana. Ok, le-am cumparat, apoi ne-am gandit ce am putea face cu ele: si anume Revelionul in Germania. Plecarea a fost pe 31 decembrie 2009, returul pe 07 ianuarie 2010. Cristi a adunat de pe internet cam toate informatiile necesare explorarii orasului si imprejurimilor.
Ne-am organizat putin si sederea acolo, asa ca am cumparat de pe site-ul www.viator.com doua excursii optionale: "O zi la Salzburg" (35.00 euro / persoana) si "Castelele Imperiale Linderhof si Neushwanstein, cu oprire in satul Oberammergau" (49.00 euro / persoana).
Ultimele 3 zile de vacanta le aveam rezervate pentru Innsbruck, unde urma sa ajungem din Munchen cu trenul.

Prima plimbare prin oras ne-a aratat imaginea Munchen-ului in sarbatoare: peste tot vitrine impodobite de Craciun, in fata carora puteai sta minute in sir, beculete, brazi ornati, miros de vin fiert si scortisoara. Toata lumea relaxata, la plimbare indiferent de ora sau de gradele Celsius. Si foooarte multi fani ai berii germane!!!

Pentru seara de Revelion am facut rezervare la restaurantul Bratwurst Glockl am Dom, situat chiar in centrul orasului. Nu foarte mare, a fost locul perfect pentru seara de Revelion: atmosfera intima si foarte placuta a fost intregita de meniul bavarez. Astfel ca am inceput cu un platou de specialitati de branza si am continuat cu celebrii carnati bavarezi pe varza. Nu am luat vin, ci am "udat" mancarea cu celebra bere Augustiner. http://www.augustiner-braeu.de/augustiners/html/en/index.html

Inca din 1328 Augustiner a fost produsa intr-o berarie din spatele manastirii Augustiniene, ce se afla in apropierea catedralei din Munchen. Dupa aproape 500 de ani de traditie, secularizarea din 1803 si apoi privatizarile au facut ca fabrica de bere sa apartina domeniului privat: Augustiner Brau. In anul 1817 a fost mutata pe strada Neuhauser. Familia Wagner a preluat beraria in anul 1829 si a stabilit sediul acesteia pe strada Landsberger in anul 1885.
Beraria a fost grav avariata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insa intregul complex a fost reconstruit la scurta vreme, recapatandu-si vechea splendoare si pastrandu-si, pana in zilele noastre, frontispiciul din caramida care este un cunoscut monument istoric. S-au facut importante investitii pentru modernizarea fabricii de bere Augustiner: imbutelierea berii a fost mecanizata in vreme ce "maestrii" se ocupa acum doar de berea la halba, ce este pastrata in traditionale butoaie de lemn. Maltul folosit la producerea berii este produs intr-o fabrica proprie, iar apa este pompata de la o adancime de 230 metri, dintr-o fantana a firmei. Berea Augustiner poate fi incercata si la restaurantul berariei, de la strada Landsberger.

Noi am baut-o la restaurantul Bratwurst Glockl am Dom, impreuna cu gustosii carnati bavarezi. De fapt, acestia sunt chiar "esenta" bucatariei bavareze. Cat am stat im Munchen carnatii au reprezentat cina in fiecare seara. Era si cel mai accesibil fel de mancare ca pret (2 euro / carnat, paine si mustar) si se gasea peste tot, indiferent de ora. Noi am preferat sa mancam de seara in Gara din Munchen, bineinteles carnati. Erau calzi si multi indiferent de ora la care ajungeam. In plus hotelul la care ne-am cazat era vizavi de Gara (la hotel Ludwig), asa ca dupa o zi intreaga de umblat prin frig si pe jos de cele mai multe ori, carnatii bavarezi erau sfasitul perfect al zilei. Mancarurile bavareze sunt destul de grele si de grase, dar gustoase.
Dar sa nu uit si de covrigii cu sare! Unii cu sare si unt, altii cu sare, unt si ceapa... Oricare dintre varietatile de mai sus merg excelent cu bere, credeti-ma pe cuvant de onoare!!!

Ca sa revin la restaurantul Bratwurst Glockl am Dom: personalul foarte de treaba. Chelnerita ce ne-a servit era imbracat intr-un costum bavarez si foarte bine dispusa (cred ca era fan al berii Augustiner). M-a avertizat destul de amenintatorul cu degetul cand am comandat cafea desi inca nu terminasem carnatii: parca facusem un sacrilegiu... La ora 00.00 ora Romaniei (in Germania era ora 23.00) cum noi sarbatoream inceputul Anului Nou, 2010 a venit la noi, am ciocnit un pahar cu sampanie (italiana), ne-am pupat si ne-a reamintit ca restaurantul urma sa se inchida pentru ca toata lumea va merge in piata din centrul orasului, Marienplatz, la focul de artificii.
Ceea ce am facut si noi: asa ca am mai sarbatorit inca o data inceputul lui 2010, de data aceasta afara, sub cerul luminat de miile de artificii care transformasera Marienplatz intr-un loc plin de fum, de bubuituri, de lumina si de bucurie!!! Cred ca vreme de aproape 2 ore toti, mai putin noi, si-au cosumat arsenalul pe care avusesera grija sa si-l pregateasca: artificii, petarde, pocnitori, vulcani luminosi, sageti incandescente...orice va trece prin cap din acest domeniu...erau acolo. Suieraturi, bubuituri, explozii, luminite, focuri...toate formele de manifestare a activitatilor pirotehnice, numai sa arate bucuria ca 2009 s-a sfasit, 2010 a inceput!

Asadar, LA MULTI ANI! si sa inceapa Noul An!

3 comentarii:

  1. Cat a costat meniul de Revelion la acest restaurant? Ce a inclus si ce a trebuit sa mai platiti extra? Cat a durat (ca timp)? A inclus si ceva program artistic?

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi ne-am rezervat 1 masa la meniul standard pe care il gasesti aici www.bratwurst-gloeckl.de la rubrica TAGESKARTE, Pdf-download specials – si in limba engleza.

    Noi cred ca am platit in jur de 60 euro / meniu standard / 2 persoane, iar in afara meniului am luat doar cateva beri dar nu imi mai amintesc cat au costat.

    Rezervarea mesei am facut-o la adresa: info@bratwurst-gloeckl.de si am corespondat cu dl. Jürgen Morawek.

    Nu am avut program artistic: restaurantul este micut si sunt numai mese.

    Cina a durat pana in jurul orei 23.15, cand toata lumea a plecat in Piata, pentru focurile de artificii. Durata cinei: cat doresti tu, depinde de ora la care iti faci rezervare. Noi am ajut de la ora 20.00 si am stat, asa cum am spus, pana in jurul orei 23.15.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici gasesti meniurile actualizate: http://www.bratwurst-gloeckl.de/speisekarte.html

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos