"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Vacanta in Bavaria si Tirol (partea II)



http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977


Si a inceput Noul An!
Dupa cum am povestit deja, noi eram in Munchen. Si dupa cum probabil stiti, intr-o calatorie urmarim sa ajungem, pe cat se poate, la monumentele UNESCO. Unul dintre acestea este si biserica Wies (Wieskirche). Cum este situata la aproape 150 km de Munchen, trebuia sa ajungem pana acolo cu mijloace de transport in comun. Cu o seara inainte mersesem la Gara pentru informatii, dar nu reusisem sa aflam prea multe: era seara de Revelion si toate birourile se inchideau la ora 18.00. Ne puteam cumpara bilet de tren de la una din masinariile din gara, insa nu stiam ce ruta sa alegem pentru a ajunge la biserica. Am mai intrebat noi pe la Informatii in Gara dar ne-au spus ca nu exista tren pana la Wies, am mai intrebat la receptie la hotelsi ne-au spus ca exista tren...In fine, acum pe 1 ianuarie 2010, ne-am luat inima in dinti, ne-am dus in Gara si am gasit la casa de bilete o doamna foarte draguta si amabila, care ne-a ajutat: am luat bilet de tren pe ruta Munchen - Fussen dus-intors, din Fussen urma sa mergem pe piciorusele noastre cca 3 minute pana la autogara de unde urma sa luam un autobuz care sa ne duca pana la intrarea pe poarta bisericii Wiess.
Perfect!!! Pentru 15 euro / persoana pentru dus-intors pe ruta Munchen - Fussen - Munchen am luat un bilete de tren cu plecare la ora 10.51, in Fussen urmand a ajunge la ora 12.55. Din Fussen am luat un autobuz la care am platit 7 euro / peroana pentru dus-intors pe ruta Fussen - Wieskirche - Fussen; a pornit la drum la ora 13.05 si am ajuns la biserica la ora 13.54. Traseul a fost perfect: peisajul superb iar cronometarea excelenta, biserica urmand a se inchide accesului public la ora 17.00.

http://www.wieskirche.de/eframset.htm

Wieskirche depaseste orice imaginatie: frumusetea de nedescris a interiorului, linistea din jurul bisericii, peisajul extraordinar...fiecare coltisor a meritat efortul de a ajunge aici.
Nu imi imaginez ce anume si cum au putut fi cladite astfel de frumuseti aproape ne-pamantesti. Ce inspiratie, ce talent, ce spirit creator sa dea nastere unor astfel de minuni?!

Se pare ca locul a depasit orice limite, din mai multe puncte de vedere. Inca din secolul al XVIII-lea biserica Wies era cunoscuta in intreaga Europa ca loc de inchinare catre Mantuitorul ce a patimit pentru salvarea noastra, dar si ca o adevarata bijuterie a stilului rococo si a arhitecturii baroce.

Chiar si astazi biserica este izvor spiritual pentru pelerinii ce-i trec pragul, dar este si loc ce uimeste prin frumusetea constructiei. Scriitorul Peter Dorfler, in prima jumatate a acestui secol, spunea despre Wieskirche: "Wies este un colt de rai intr-o lume plina de suferinta".
In 14 iunie 1738 la Wies a avut loc un miracol: au fost vazute lacrimi pe fata statuii care il infatiseaza pe Mantuitorul Isus Hristos inlantuit. Vestea s-a raspundit imediat, iar pelerinajul credinciosilor la biserica Wies a atins proportii ne neimaginat. In anul 1779 parintele Benno Schrofl scria in cartea sa, "Adevarata origine si continuarea pelerinajului la Biserica Wies": "Ce pot spune mai mult despre aceasta revarsare de har, cand toata Europa se indreapta catre ea: pelerini din Petersburg-Rusia, din Gotteborg-Suedia, din Amsterdam-Olanda, din Copenhaga-Danemarca, din Oslo-Norvegia, din Nimes-Franta, din Cadiz-Spania, ca sa nu mai amintesc de intreaga Germanie si regatele din jur". Pelerinajul continua si astazi. Printre vizitatori din intreaga lume se regasesc si credinciosi ce vin sa se roage in aceasta biserica.
In biserica Wies arta rococo a atins perfectiunea. Aceasta capodopera, realizata de fratii Dominikus si Johann Baptist Zimmermann din Wessobrunn intre anii 1745 - 1754, si valoarea sa a fost recunoscuta la nivel mondial in urma cu cativa ani, cand a fost inscrisa pe lista obiectivelor UNESCO.
rhitectul bisericii, Dominikus Zimmermann, la aproape 70 de ani, nu s-a indurat sa paraseasca biserica, cea mai frumoasa si mai completa dintre operele sale. Asa ca si-a construit o casuta, aproape de intrarea in biserica, si a trait aici pana la sfasitul zilelor sale. Drept multumire pentru ridicarea bisericii, el a pictat o tablita votiva ce-l infatiseaza ca pios arhitect ce ingenuncheaza in fata Mantuitorului. A semnat-o : "D.Z. ex voto A. 1757".
Fiecare pelerin si vizitator al bisericii Wies este rasplatit de maretia si armonia ce izvorasc din fiecare colt al sau: aici gasesti bucuria si pacea, linistea si fericirea.
Wieskirche este considerata una dintre cele mai frumoase biserici in stil rococo din sudul Germaniei. Arhitectura sa a atins perfectiunea, astfel ca multe lucrari de istoria artei amintesc despre "miracolul spatial" de la Wies. Desi la ridicarea ei au luat parte mai multi artisti din provincie (exceptii fiind Aegid Verhelst si Balthasar Augustin Albrecht) a fost atinsa cea mai inalta calitate a constructiei. Toti artistii implicati, inclusiv Anton Sturm si Dominikus Zimmermann, si-au depasit toate celelate realizari ale lor. Abatele manastirii Steingaden, care comandase lucrarea indiferent de costuri, a fost uimit de ceea ce avea sa fie frumoasa biserica Wies. Stilul constructiei arata prospetime, nu este nimic strident; mobila din interior, ornamentele, potirele, sunt de o generozitate regeasca. Aici, artisti si teologi, au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a proslavi bucuria. Biserica Wies este un izvor nesfarsite de iertare. Atat ca arhitectura, cat si ca mod de gandire teologica, Wieskirche era inaintea timpurilor sale. Astfel ca, la cativa ani dupa terminarea constructiei, in 1803, era numita "o cladire total nefolositoare". In ciuda faptului ca era amenintata cu demolarea imediat cupa Secularizare, in 1803, biserica Wies a fost conservata, facand astfel posibila apropierea de Dumnezeu prin frumusete si arta.

Intr-adevar, interiorul bisericii parca iti taie respiratia prin frumusetea sa. M-a impresionat foarte mult urmatoarea scena: cand eram inauntru, admirand biserica, facand fotografii (greu de ales unghiurile sau imaginile cu care sa ne intoarcem acasa si pe care sa le pastram peste ani) in biserica a intrat un grup de fete. Una dintre ele, in momentul in care a pasit in interior, nu si-a putut retine o exclamatie de uimire. Exact asta simti cand intri in biserica Wies. Afara totul este de o frumusete simpla si naturala: paduri de brazi, alpii in departare, pasuni, catve grajduri cu vite si cai in spatele bisericii, un vitel alergand caraghios si cu codita in vant... Si deodata intri in biserica si parca pasesti intr-o alta lume.

Am stat aici 2 ore. Timp suficient sa vizitam biserica, sa ne plimbam putin prin imprejurimi si sa mancam o gogoasa fierbinte, cu vanilie si scortisoara.

La ora 15.50 autobuzul a plecat din fata bisericii catre Fussen, cu noi singurii pasageri. Din Fussen am luat trenul la 17.05 catre Munchen, unde am ajuns la 19.07.

Am pornit apoi la o plimbare prin oras, desi era cam frig afara. Am ajuns la patinoarul din Karlsplatz, unde am si gustat ceva: cate un carnat fierbinte si o cana de vin fiert. Excelent!!!
Poarta Karlstor, prin care se ajunge in Karlsplatz, a fost construita in sec. al XIV-lea, iar turnurile i-au fost adaugate la sfarsitul sec. al XVIII-lea. Este cea de-a treia si ultima poarta din vechiul zid al orasului.

Am facut si cateva fotografii de noapte. Un trecator mai in varsta, vazandu-ne ca facem poze, a asteptat cuminte alaturi sa terminam; apoi a alergat dupa noi si a inceput sa ne explice in germana ceva...era tare pasionat...asa ca pana la urma, prin semne, am inteles despre ce era vorba: voia sa ne spuna sa facem fotografii cladirilor de jos in sus...

Frumoasa biserica, excelenta zi, amuzant final de seara la Munchen!!!

Si sa ne pregatim pentru ziua urmatoare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos