"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 17 ianuarie 2011

Islanda: la trecerea dintre ani


Pe data de 30 decembrie 2010 am pornit in calatoria spre Islanda: cu zbor cu escala in Munchen, operat de Lufthansa, pana la Londra, iar de acolo mai departe cu Icelandair pana in Reykjavik. Am ajuns dupa miezul noptii.

Iata aici cateva fotografii din vacanta noastra:

http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/Islanda20102011#

Din aeroport pana in oras am luat autocarul Fly Bus al celor de la Reykjavik Excursions: www.re.is Un transfer pe ruta Aeroportul Keflavik - Hotel Cabin a costat 17.00 euro / persoana. Oricum, nu aveam nici o alta optiune.
Hotel Cabin este destul de bine pozitionat: in 20 de minute de mers pe jos eram in centrul orasului; in plus aveam si banci si supermarket-uri in jur. Insa hotelul destul de slabut... dar si-a meritat cei 30 euro / noapte / camera dubla cu mic dejun.
Apropo de micul dejun: oua fierte, cascaval, sunca si cereale cu iaurt in fiecare dimineata; aveau mai multe feluri de paine decat feluri de mancare. Deja pana in ziua a noua ajunsesem sa mancam doar cascaval intr-o dimineata, doar oua in cealalta...ca sa mai alternam, sa zicem ca mancam variat! Norocul nostru cu cerealele! Macar aveau multe fructe uscate!

Pe 31 decembrie 2010 am incercat sa ne acomodam cat de cat cu bezna de dimineata: se crapa de ziua in jurul orei 10.30 si se intuneca pe la ora 16.30.
Pentru aceasta zi avem programata o excursie de vazut balene in Golful Faxaflói, cu plecare din port la ora 13.00. Timp destul pentru o plimbare pe jos prin Reykjavik si cateva fotografii in port.
Excursia o avem rezervata cu cei de la Elding Reykjavik: http://elding.is/
Dupa imbarcare ne sunt date niste costume speciale, care sa ne apere de vant si de stropii de apa. Foarte grele si destul de dificil de imbracat peste hainele groase. Dar incredibil de utile, dupa cum aveam sa constatam ulterior.
Desi in Golful Faxaflói balenele veneau doar vara, pentru a se hrani, in ultimii ani aici au fost observate balene si peste iarna.
Balenele sunt printre cele mai uimitoare mamifere din lume! Detin cateva recorduri: pentru cele mai mari animale din lume, pentru cea mai lunga migratie, pentru cea mai mare adancime la care se scufunda si pentru cele mai tari sunete emise (la fel de puternice precum cele ale unui avion cu reactie).
In lume exista aproximativ 90 de specii inregistrate de balene si delfini. In ultimii 10 ani au fost descoperite aproape 10 noi specii de cetacee.
In apele Islandei este posibil sa intalnim aproximativ 20 de specii de cetacee. Faptul ca aici se intalnesc apele reci, arctice, ale marii din nordul tarii, cu apele mai calde ale Oceanului Atlantic din sud, precum si zilele lungi de vara, asigura un climat propice populatiei de balene: abunda planctonul pentru hrana, iar adancimea de 20 - 30 metri este perfecta pentru ele!
Pe langa delfini, in golf se intalneste cel mai des balena Minke. De cateva ori, vara, au fost zarite Balene cu Cocoasa, dar si Orci (Balene Ucigase).
Din pacate, desi cautarea balenelor a durat aproape 3 ore, nu am zarit nici macar o aripioara dorsala. Semnele prezentei balenelor, dupa care trebuia sa ne uitam noi, turistii: vapori de la respiratia balenelor, aripioare dorsale care sa spintece suprafata apei, stoluri de pescarusi asupra anumitor zone.
Partea finala a calatoriei nu a fost chiar foarte placuta: valurile erau din ce in ce mai mari si vasul incepuse sa aiba un tangaj remarcabil; in plus, pe turistii japonezi ii apucase vomitatul... Numai un turist (am banuit noi englez) s-a consolat cu muuulte cutii de bere: era rosu la fata, cu un zambet in coltul gurii si deja avea tangaj propriu, independent de cel al vaporasului...
Vantul teribil de la inceputul calatoriei s-a intetit, asa ca, probabil fara costumele de care aminteam mai sus, nu am fi avut nici o sansa sa stam pe punte.
Una peste alta, desi nu am vazut balenele, excursia a fost o experienta placuta: peisaje absolut superbe!

Intorsi in oras, ne-am gandit sa petrecem si noi Anul Nou undeva in afara orasului, pentru a vedea focurile de artificii din Reykjavik, despre care auzisem atatea. Drept pentru care acostam un taximetrist ce arata a viking 100%: cu tot felul de metale pe el si prin el, cu plete si, mai ales, cu o engleza vorbita aproape perfect. Il poreclim Gustavson si stabilim sa-l sunam cand vrem sa plecam de la hotel si sa ne duca undeva sa vedem artificiile. Zis si facut: dupa un somn de dupa-amiaza spre noapte, il sunam si in 10 minute e la hotel. Era ora 23.30. Ne-a zis doar: "I know where it is" si dusi am fost...pana la Perlan, un restaurant in afara orasului, pe un deal. Ne pusese in vedere ca in curand se va dezlantui nebunia. Adevarul e ca de pe la ora 18.00 incepusem sa auzim bubuind artificii.
Totusi, nici in inchipuirile noastre cele mai bogate si mai colorate nu ne-am fi putut imagina nebunia ce a aprins Reykjavik-ul in jurul miezului noptii!!!! Nu stiam unde sa ne uitam mai intai: cerul se colora in fel si chip, luminat de trasoarele artificiilor. Parca eram in razboi! Peste tot numai bubuieli, artificii, stele de foc... Probabil s-au vazut si din spatiu! A fost, intr-adevar, un extraordinar spectacol! Am desfacut si noi sticla de sampanie Zarea, luata de-acasa si am ciocnit cate un pahar, urandu-ne toate cele bune! Ici-colo in jurul nostru s-au aprins si cateva focuri: "Bonfire" care celebreaza sfarsitul anului vechi si distrugerea relelor.
In ajunul anului nou islandezii merg la catedrala pentru slujba sau o asculta acasa, in timp ce pregatesc masa de sarbatoare. La miezul noptii si chiar mai devreme, islandezii dau foc artificiilor: se folosesc intre 600 - 1.000 tone de artificii. Dupa aceea, in casele islandezilor, se incing petrecerile de An Nou.
Abia ziua urmatoare am vazut, pe strazi, resturile "munitiilor" folosite in noaptea dintre ani si pot spune ca erau impresionante!!!

Trebuie sa recunosc cinstit ca focurile de artificii din Reykjavik au fost cele mai impresionante pe care le-am vazut vreodata!

Pana la urmatoarea poveste, cele bune va dorim,
Cristina si Cristin DUMITRU

8 comentarii:

  1. Ati avut o vacanta tare frumoasa si interesanta, Cristina! Imi place descrierea ta si ii plac mult si fotografiile. Cat de sigura ti s-a parut Islanda pentru o femeie (nu tanara) singura? Din ce am mai citit eu, mi se pare ca ar fi OK dar as vrea sa aud de la cineva care a fost acolo. Daca vrei, trimite-mi un mail (il gasesti pe blog) in legatura cu asta, sa nu fim off topic :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim frumos de aprecieri! Este foarte OK. Atata vreme cat se tine cont de reguli generale de calatorie, pe care sunt convinsa ca le stii: respectarea indicatiilor rutiere, a interdictiilor specificate in mod clar de catre autoritati (in unele zone, spre exemplu, este interzis off-road-ul), bunul-simt general...eu cred ca nu e nici o problema. Daca doresti sa faci diverse trasee pe munte sau pe ghetar, trebuie sa fii pregatit pentru asta si sa mai fi facut asa ceva. Singura "necunoscuta" in Islanda este vremea, care poate pune in impas un turist mai putin pregatit si mai neatent (alunecari de bolovani, spre exemplu). Toti islandezii stiu limba engleza si te pot indruma. Daca mergi prin tara, cu masina, iti trebuie obligatoriu GPS si coordonatele locurilor de cazare - in cazul in care optezi sa nu stai la hotel, ci la ferme. Sunt si zone rau famate, chiar in Reykjavik, despre care am auzit, dar unde nu am ajuns (probabil in orice oras intalnesti asa ceva).

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai nimerit cu Islanda! Vazusem mai demult un film a carui actiune se petrecea la Reykjavik si mi-am zis ca asta-i o destinatie superba pentru o vacanta! N-a fost prea frig, totusi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Temperatura a fost intre + 3 si -10 grade Celsius. Totul depindea de vant: a batut foarte tare cateva zile. Destul de tare ca se clatina autocarul iar pe noi ne cam zbura pe strada. Dar in general a fost ok; am avut haine potrivite pentru vremea din Islanda.

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am uitat la pozele de pe Picasa si m-am indragostit de Islanda inghetata. Eu ma gandeam ca daca am sa imi planific vreodata o vacanta in Islanda am sa o fac vara, dar acum m-am razgandit.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ne bucuram ca ti-au placut fotografiile! Ideal ar fi sa vezi islanda si iarna, dar si vara: sunt doua imagini complet diferite ale aceleiasi tari. Dar daca e sa mergi iarna... sa mergi de Revelion: focurile de artificii sunt impresionante!

    RăspundețiȘtergere
  7. Exact! Vara si iarna is doua lucruri total diferite in nord!
    La vara va povestesc eu cum e ;).

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos