"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

miercuri, 8 iunie 2011

De la Aerodrom la Hipodrom


La sfarsitul saptamanii trecute am avut un program destul de agitat, ca sa zic asa. Pe 04 iunie 2011, sambata, a fost Spectacolul Aerian TransilvAero Show 2011 pe aerodromul din Clinceni. Bineinteles, nu mai puteam rata si nu ne facusem un alt program: desi la editia a IV-a, era pentru prima data cand mergeam.

https://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/AeronauticAirShowTransilvAero

Am ajuns la Clinceni in jurul orei 16.30 si ma bucur mult ca am fost! Foarte faine acrobatiile si tot spectacolul in general. N-as putea spune ce tip de avion mi-a placut cel mai mult sau m-a impresionat cel mai tare, pentru ca eu una nu prea ma pricep. Dar foarte mult mi-au placut reprezentatiile oferite de Iacarii Acrobati! Mai ales la sfarsit, cand se lasase seara si au lansat artificii. Ar fi fost interesant sa vedem si niste trasoare, ca tot era mai intuneric, iar ei aratau cum se desfasoara un atac aerian. Insa chiar si asa, foarte reusita evolutia lor.



Programul final al Spectacolului Aerian TransilvAero Show 2011, editia a IV-a de la aerodromul Clinceni este urmatorul:

12:00-14:30
Zboruri demonstrative:
Motoparapante
Motodeltaplane
Avioane ultrausoare

Zboruri demonstrative Aeroclubul Romaniei:
Zbor in formatie 3 aparate Antonov An-2
Solo Extra 300 SC
Lansare de parasutisti - Lotul National de Parasutism
Zbor in formatie 3 YAK 52 TW - Iacarii Acrobati
Solo planor IAR 35
Zbor in formatie 3 Zlin 142 - Vulturii Tricolori
Solo Zoltan Veres
Lansare de parasutisti - Lotul National de Parasutism
Zbor in formatie 4 EXTRA 300 L - Hawks of Romania

14:30-15:15 Concert Trupa Sensor
Zboruri de agrement pentru doritori - ture a cate 15-20 minute

15:15-17:15
Zboruri demonstrative cu motoparapanta
Zbor in formatie 3 Zlin 142 - Vulturii Tricolori
Lansare de parasutisti - Lotul National de Parasutism
Solo Zlin 526
Solo Zoltan Veres
Zbor in formatie 2 planoare-White Wings
Solo YAK 52
Lansare de parasutisti - Lotul National de Parasutism
Zbor in formatie 4 EXTRA 300 L - Hawks of Romania

17:15-18:00 Concert Mihai Margineanu Band
Zboruri de agrement pentru doritori - ture a cate 15-20 minute

18:00-21:00
Zboruri demonstrative cu motoparapanta
Solo EXTRA 300 L
Zbor in formatie 3 Zlin 142 - Vulturii Tricolor
Lansare de parasutisti - Lotul National de Parasutism
Evening Show cu Iacarii Acrobati - YAK 52: zboruri cu faclii, efecte pirotehnice, acrobatii
Zbor in formatie 2 planoare - White Wings
Solo Zlin 526
Solo Zoltan Veres
Zbor in formatie 4 EXTRA 300 L - Hawks of Romania

21:00 Spectacol de artificii

TransilvAero Show este un eveniment promovat de Asociatia "Aripi Romanesti": www.aripiromanesti.ro




Pe 5 iunie 2011, duminica, am ajuns la Ploiesti, la Hipodrom.

https://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/HipodromulDinPloiesti

“Inca o data, un calaret roman a biruit.” Asa isi incepea savantul Nicolae Iorga una din cronicile sale sportive din revista “Neamul Romanesc” dupa o mare victorie la Londra a calaretului Felix Topescu (tatal comentatorului Cristian Topescu). Ce nu prea se stie despre Felix Topescu: a castigat 514 premii in 133 de concursuri, dintre acestea 32 fiind internationale.
Hipodromul din Ploiesti este singurul hipodrom de trap, activ, din Romania.
In fiecare duminica, de la ora 10.00 (fix), aici incep curse de trap. Noi am ajuns ceva mai devreme, ca sa putem vedea si incalzirea. Am parcat masina, initial, chiar langa cladirea unde altadata erau tribunele. A trebuit sa o mutam, pentru ca de pe ea cadea tencuiala...De fapt, este intr-o stare jalnica; aici urca doar crainicul cursei. Pacat ca arata asa rau, pentru ca se vedea clar ca altadata a avut si zile de glorie.
Cursele au inceput cu alergarea pentru premiul Jalna: 5 cai, de 3 si 4 ani, au alergat in cursa, premiul fiind castigat de iapa Relaxa, care a castigat cursa cu 1 km parcurs in 1min30sec. Apoi a fost cursa pentru premiul Janiel in care au participat 5 cai de 2 ani si a fost castigata de iapa Scala cu un timp de 1 min31sec pe km. A urmat alergarea pentru premiul Janeta: 5 cai de 4 si 6 ani, castigat de iapa Carioca ce a parcurs 1 km in 1min26sec.
Ei si apoi a urmat cursa cea mai palpitanta: Criteriul Cailor de 4 ani: ar fi trebuit sa participe 10 cai, dar din motive medicale au ramas doar 8. Cursa a fost castigata de iara Sara Rool cu un timp de 1min22sec. A fost intr-adevar o cursa palpitanta si frumoasa, in care caii au alergat cu tot sufletul lor.
Dupa aceea a urmat cursa pentru premiul Jana, din 5 cai de 6 si 3 ani castigand armasarul Rudi cu timpul de 1min25sec pe km. Ultima alergare a zilei a fost o cursa de calificare pentru cai de 2 ani.
Dupa aceea am mers la grajduri, unde am vazut cum se potcoveste un cal. Dar am avut si o intalnire ce ne-a bucurat: o doamna care umbla sa stranga fan si lucerna pentru caii de la Letea. Dansa avea un TIR si voia sa-l umple cu furaje pe care sa le trimita cailor de la Letea. Si a gasit sprijin chiar la domnul care ne invitase pe noi la Hipodrom; prefer sa nu le dau numele, insa ei sunt unii dintre oamenii care au facut si fac in continuare posibila salvarea cailor. Ne-a bucurat si ne-a impresionat aceasta solidaritate umana, intre oameni simpli si necunoscuti.
Inca o data spun: refuz sa cred ca saracia i-a facut pe acei oameni sa se poarte astfel cu niste animale!
Redau mai jos contul doctorului Stefan Raileanu, care are grija de manjii si caii ramasi in Letea: RO 96 BRDE 370 SV 17626423700. Daca nu puteti face o donatie, macar spuneti mai departe povestea acestor nobile animale.



De la Ploiesti am pornit catre manastirea Turnu, din satul Targsor, judetul Prahova. Este asezata pe vatra unei stravechi asezari omenesti, aici descoperindu-se ruinele unui sat dacic si, in imediata lui apropiere, ruinele unei terme dintr-un castru roman. Manastirea ne-a placut mai ales prin pozitionarea inegala a turlei. Gradina cu flori care o inconjura, padurea in care cantau cucii ca nebunii, lanurile de grau...totul dadea un farmec aparte locului.
Biserica, din pacate, era incuiata. Asa ca nu am avut cu cine sa stam de vorba ca sa aflam mai multe despre ea, insa redau mai jos cateva fragmente de pe site-ul www.crestinortodox.ro:
"" Domnitorul Vladislav al II-lea locuieste o perioada la Targsor unde ridica o biserica in anul 1447. Marele voievod Vlad Tepes, de asemenea, lasa marturie peste veacuri aici, la Targsor, o frumoasa biserica in interiorul curtii domnesti. Pisania din piatra masiva ce se pastreaza pana astazi, mentionand data sfintirii - 24 iunie 1461 - si hramul Sfantului Mare Facator de Minuni si Ierarh Nicolae, marturiseste credinta unui voievod atat de hulit precum Vlad Tepes. Pisania aminteste urmatoarele: "Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod si Domn a toata Tara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit si a savarsit aceasta biserica, iunie 24, in anul 6969 (1461), indictionul 9". Aceasta este singura marturie documentara a evlaviei marelui voievod transformat de setea dupa legende intr-un monstru insetat de sange.
Perioada cea mai frumoasa a Targsorului este legata de voievodul Neagoe Basarab (1512-1521) care locuieste la Targsor unde ridica o biserica (dupa cum spune cronica) ale carei ruini se mai vedeau inca pe la jumatatea veacului al XX-lea. Cele mai multe hrisoave ale acestui binecredincios voievod sunt emise de la Targsor. Ca urmare a comertului infloritor negustorii de aici ridica in anul 1536 langa ruinele termei romane o biserica care va ramane nepictata cunoscuta mai tarziu ca Biserica Alba avand ocrotitori pe Sfantul Ierarh Nicolae si Sfantul Mare Mucenic Pantelimon.
Continuand traditia marilor domnitori voievodul Mihnea Turcitul construieste la Targsor o biserica in anul 1589, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din care se mai pastreaza doar peretele dinspre miazazi. Ca urmare a comertului infloritor negustorii de aici ridica in anul 1536 langa ruinele termei romane o biserica care va ramane nepictata cunoscuta mai tarziu ca Biserica Alba avand ocrotitori pe Sfantul Ierarh Nicolae si Sfantul Mare Mucenic Pantelimon.
Continuand traditia marilor domnitori voievodul Mihnea Turcitul construieste la Targsor o biserica in anul 1589, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din care se mai pastreaza doar peretele dinspre miazazi.
Cazuta in ruina si uitare, biserica ridicata de Vlad Tepes este restaurata in anul 1671 de Antonie Voda din Popesti (1669-1672) care, fiind batran si simtindu-si sfarsitul aproape, o sfinteste inainte de a fi repictata, adaugandu-i un nou hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Sub pastorirea Parintelui Staret Daniil, noua obste a reinceput aducerea de jertfa si lauda duhovniceasca Bunului Dumnezeu.
Pentru Manastirea Turnu, acesta - smeritul domnitor Antonie Voievod - ramane cel mai important ctitor. Iata ce scria in hrisovul sau: "Pentru ca dupa tocmeala Sfintei Biserici a Rasaritului, dupa ce s-au adeverit lege sfanta, ridicandu-se obicei a toata lumea, fiescarele crestin, luminati imparati si milostivi domni, prea sfintii arhierei si fiescarele din puternicii lumii, au zidit si au inaltat case dumnezeesti intru numele Sfintiei Sale, Domnului nostru Iisus Hristos, si le-au intarit cu mile fiescare dupa socotinta si prilejul lui. Intru care si noi, robii lui Dumnezeu Io Antonie voievod cu fiul meu, Io Neagul voievod truditu-ne-am si noi cu putinul chelciug, de am facut aceasta sfanta manastire ce scrie mai sus."
Sfantul Binecredincios Voievod si Martir Constantin Brancoveanu (1688-1714) a carui sotie era nepoata lui Antonie Voda randuieste zugravirea bisericii domnesti din Targsor.
Mai tarziu, domnitorul Grigorie II Ghika a inchinat manastirea spitalului "Sfantul Pantelimon" al saracilor din Bucuresti, la a carui functionare a contribuit cu fonduri importante.
Spre sfarsitul veacului XIX, obstea s-a risipit si vreme de peste 100 de ani, lacasul a ramas in ruina. Aceasta perioada de decadere a manastirii este pricinuita de desele razboaie ruso-austro-turce si de necucernicia oamenilor.
Spre sfarsitul secolului al XIX-lea ultimul staret, Arhimandritul Ruvim, este nevoit sa construiasca o noua biserica si chilii la celalalt capat al mosiei manastirii, la Crangul lui Bot. Acesta moare in chip misterios, iar obstea monahala de atunci se risipeste.
In anul 1997, pentru rugaciunile sfintilor ctitori, Bunul Dumnezeu lumineaza pe cativa clerici care cer reactivarea manastirii in iunie 1997 vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist cu a carui binecuvantare sfantul locas reinvie.
S-a decis astfel reactivarea Manastirii Turnu, din localitatea Targusoru Vechi, judetul Prahova, iar pentru aceasta ascultare a fost formata o mica obste provenita din Manastirea Sfantul Nicolae - Sitaru. In august 1997 se transfera primii trei vietuitori de la Manastirea Sfantul Nicolae - Balamuci care reinnoada firul sfintelor slujbe dupa tipicul manastiresc.
Pe un teren de cateva hectare se mai vedeau ruinele a trei biserici. Peste tot santuri si damburi ramase in urma cercetarilor arheologice. Ctitoria lui Tepes si Antonie Voda era mai intreaga, chiar daca uneori vacile se mai adaposteau de ploaie inauntru. Langa ea, fundatiile si beciurile caselor domnesti si a chiliilor napadite de buruieni si lastaris. La drum, se vedea inca Biserica Alba ridicata in secolul XIV de negustorii brasoveni, ruinata si ea si rascolita de studiile arheologice intreprinse.
Tot la drum, fundatia bisericutei atribuita lui Vladislav al II-lea. Mai departe, in camp Biserica Rosie cu hramul Adormirii Maicii Domnului ctitorita de Mihnea Turcitul. Mult spus biserica. Un singur perete, cel sudic, mai era in picioare, desi in sat mai traiesc oameni care au fost botezati in ea.
Aceasta era cumplita priveliste pentru ceea ce purta pompos numele de "Rezervatia arheologica de la Targsorul Vechi". Datorita acestui "nume", o intreaga serie de lupte ale vrajmasului s-au ridicat. S-a spus ca intreaga zona este o rezervatie arheologica si ca monahii nu au ce cauta.
Biserica lui Antonie Voda a fost refacuta, dupa proiectul cunoscutului arhitect Calin Hoinarescu. A urmat fresca care a fost restaurata si completata extrem de frumos de pictorul Romeo Andronic. De curand a fost montata si catapeteasma, la randul ei o opera de arta. Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a aprobat functionarea manastirii in vechea ei vatra si a avizat proiectul de reconstruire a chiliilor si staretiei.
In prezent - anul 2008 - obstea numara 11 vietuitori sub pastorirea parintelui staret Valentin Ieromonahul. Randuiala acestor monahi este cea de obste, dupa cuvantul Sfantului Prooroc David care zice: "Iata acum ce este bun si ce este frumos decat numai a locui fratii impreuna." (Psalmul 132, 1)""

Am ajuns apoi si la Palatul brancovenesc de la Potlogi, jud. Dambovita. Initial am crezut ca sunt doar ruinele, dar, strabatand curtea larga si inverzita, am descoperit un monument impresionant: desi nu in stare buna, arhitectura si ornamentele palatului sunt impresionante...inca... In palat este ghid, se poate vizita asadar si interiorul. A fost inceputa restaurarea, dar mai mult ca sigur va dura ani buni pana cand va fi totul gata. Insa mi-am imaginat deja acele interioare superbe mobilate si restaurate ca pe vremea lui Brancoveanu...
Ridicat in anul 1698 pe drumul dintre reşedinţa de la Mogoşoaia şi curtea domnească din Târgovişte, palatul de la Potlogi era odată un loc de popas pentru Constantin Brâncoveanu şi suita sa. L-a daruit fiului sau cel mare, dupa cum se spune si in pisanie: "Aceste case din temelia lor sunt inaltate de luminatul domn Io Constantin Basarab Voevod fiului sau Constantin Brancoveanul, incepandu-le si sfarsindu-le la leat 7206 (1698) si la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul".
Fatada palatului impresioneaza prin foisorul cu scara exterioara, arcadele trilobate, decoratiunile de ghirlande din frunze de acant, flori de crin şi lalele.
Pe latura opusa se deschide o logie dubla care in vremea lui Brâncoveanu se deschidea catre o gradina si un helesteu.
In interiorul palatului peretii sunt inca impodobiti cu delicate ornamente din stuc in stil persan: arbori, flori, frunze, garoafe, vrejuri.
Chiar daca pare o ruina, palatul merita vizitat, nu-l ocoliti!

https://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/ManastireaTurnuPrahovaSiPalatulBrancovenescPotlogiDambovita

Cristina si Cristin DUMITRU

2 comentarii:

  1. Foarte tare, chiar eram curioasa cum a fost la Clinceni, desi mi-am dorit nu am reusit sa ajung :-(

    In schimb am fost cu o saptamana inainte la mitingul aviatic de la Strejnic, am povestit aici cate ceva:

    http://www.printreranduri.com/2011/06/strejnic-airshow-2011.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Spectacolul aeronautic l-am ratat, dar la Potlogi sper sa ajung vara aceasta.

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos