"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

marți, 24 august 2010

Dracula - Voievod si Vampir


In acest sfarsit de saptamana vrem sa mergem la Muzeul National de Arta al Romaniei. Motivul: expozitia cu titlul "Dracula - Voievod si Vampir". Atentia mi-a fost atrasa, in Gara de Nord din Bucuresti, de un banner imens, in limba romana si in limba engleza, ce anunta acest eveniment. M-a bucurat sa vad ca se face publicitate expozitiei intr-un loc atat de aglomerat si unde am vazut atat de multi turisti straini.

Cum Vlad Tepes a fost, alaturi de regele Decebal, un personaj istoric ce mi-a atras atentia in mod special, nu puteam sa nu postez pe blog cateva detalii despre "Dracula - Voievod si Vampir".

Cu sprijinul d-nei Alina Patru, de la MNAR, va trimit invitatia de a trece pragul Palatului unde domneste arta: Muzeul National de Arta al Romaniei.
Multumesc dansei si pe aceasta cale pentru promptitudinea raspunsurilor si pentru amabilitatea de a-mi trimite cateva fotografii din cadrul expozitiei.

Recomand si vizitarea site-ului http://www.mnar.arts.ro/ pentru iubitorii de arta, istorie si nu numai.

DRACULA - voievod şi vampir

Durata: 9 iulie 2010 - 10 octombrie 2010
Locatia: Muzeul Naţional de Artă al României, parterul Galeriei Naţionale

Muzeul Naţional de Artă al României, Kunsthistorisches Museum Viena şi Schloss Ambras vă invită în perioada 9 iulie - 10 octombrie 2010 să vizitaţi expoziţia Dracula – voievod şi vampir.

Expoziţia a fost prezentată de Kunsthistorisches Museum din Viena în 2008 la Schloss Ambras din Innsbruck, cu ocazia aniversării a 111 ani de la publicarea romanului „Dracula” de Bram Stoker, cu scopul de a redeschide discuţia asupra personajului istoric Vlad Ţepeş/Dracula şi a vampirismului într-un context istoric şi documentar realist.

La doi ani de la expoziţia deschisă la Ambras, cea de la Bucureşti include, alături de obiecte împrumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania, Slovenia, şi piese din patrimoniul naţional de la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Cinegetic al Carpaţilor.

Piesa centrală şi „vedeta” expoziţiei o constituie binecunoscutul portret al voievodului Vlad Ţepeş, numit deseori în epocă Dracula, conservat de mai bine de 400 de ani la castelul Ambras. Pornind de la această piesă, prezentată acum în premieră publicului din România, expoziţia se articulează în patru secţiuni.

Prima îşi propune să exploreze legendele create în jurul voievodului valah din secolul al XV-lea. Personalitatea şi imaginea lui Vlad III Dracula, precum şi epoca sa sunt prezentate prin intermediul unor serii de portrete şi documente. Una dintre cele mai interesante piese din această secţiune este un cripto-portret („portret deghizat”) al voievodului: panoul Hristos în faţa lui Pilat – o scenă din ciclul Patimilor ce provine de la altarul mănăstirii franciscane din Viena, conservat acum la Galeria Naţională din Ljubljana, în care recunoaştem în fizionomia lui Pilat trăsăturile lui Vlad, aşa cum apăreau în portretele sale din epocă.

A doua secţiune ilustrează conflictele dintre turci şi creştini în Europa de Sud-Est în secolele XV-XVIII, care, cu toate neajunsurile lor, au contribuit la schimburile culturale. Armele şi portretele prezente în expoziţie dovedesc existenţa unui interes reciproc: obiecte produse în Europa de Vest au fost influenţate de decoraţia orientală, în vreme ce sultanii otomani, în ciuda interdicţiei din Coran, şi-au comandat portrete după moda occidentală.

A treia secţiune abordează mitul vampirismului, aşa cum s-a conturat din mărturiile despre „fenomenele de vampirism” înregistrate din secolul al XVIII-lea în zone de la graniţa militară a stăpânirii austriece până în Imperiul Otoman, în contextul conflictelor dintre creştini şi musulmani. Gravuri de epocă, scrisori, tratate pentru vindecarea de „boala vampirismului” documentează această parte a expoziţiei. Ea este întregită de abordările literare ale subiectului: notiţele şi ciornele romanului „Dracula” de Bram Stoker (1897) şi alte fragmente de texte literare care fac referire la vampiri şi creaturi supranaturale, semnate de Homer, Ovidiu, Goethe, Byron, Beaudelaire, John Sheridan Le Fanu, John William Polidori etc.

Nimic nu a contribuit mai mult la conturarea viziunii curente despre Dracula şi vampiri decât imensa producţie de adaptări cinematografice. Ultima parte a expoziţiei urmăreşte cum a evoluat figura lui Dracula în cinematografia mondială, prin intermediul afişelor, trailler-elor şi imaginilor din filme precum Dracula (SUA, 1931, regia Ted Browning, cu Béla Lugosi), Dracula, Prince of Darkness (Marea Britanie, 1965, regia Terence Fisher, cu Christopher Lee), Blood for Dracula (Franţa-Italia, 1974, regia Paul Morrissay, producător Andy Warhol), Nosferatu the Vampire (RFG-Franţa, 1979, regia Werner Herzog, cu Klaus Kinski) etc.

În cadrul expoziţiei va rula zilnic filmul Nosferatu – Simfonia groazei(Germania, 1922, regia F.W. Murnau, cu Max Schreck), un clasic al cinematografului german expresionist.

* * *

Expoziţia a fost organizată de Muzeul Naţional de Artă al României în colaborare cu Kunsthistorisches Museum din Viena şi Schloss Ambras, cu sprijinul Ambasadei Austriei la Bucureşti al al Forumului Cultural Austriac.

Acum cu atat mai mult regret faptul ca, in iarna, in timpul vizitei noastre la Innsbruck, nu am ajuns si la castelul Ambras.

Probabil ca in perioada urmatoare am sa reusesc sa va prezint un material cu locurile din Romania ce amintesc despre voievodul Vlad Tepes. In mod cert voi incepe cu Cetatea Poienari si voi continua cu impresii de la expozitia pe care v-am prezentat-o astazi. Vom incerca sa ajungem si la Curtea Domneasca, la Bran si prin alte locuri pline de istorie si legende.

Va asteptam la MNAR!

Cu drag,
Cristina si Cristin DUMITRU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos