"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

luni, 18 iulie 2011

Manastirea Cheia, Muntele Rosu si Manastirea Suzana



https://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/BrebuCheiaSiSuzana#

Duminica, 10 iulie 2011, dupa o noapte in care am dormit bustean in cort la Camping Darste (http://www.campingdirste.ro/), ne-am luat micul dejun afara, la aer curat, si am pornit la drum. Prima oprire am facut-o la Cheia: nu prea am mai recunoscut zona, atat de multe case si vile s-au construit de cand nu am mai fost noi in zona.
Prima tabara in care am fost, prin clasa a patra, a fost la Cheia. Apoi cred ca prin 2005 am mai ajuns la Cheia.
Am mers si la piata unde ciobanii vindeau pastrama, carnati si tot felul de branzeturi. Eu nu rezist sa nu iau branza de capre si de oi, asa ca ne-am aprovizionat cu branza tare de oaie, dar si cu o branza ca o pasta, grasa si amestecata cu marar, tot de oaie, pe care am folosit-o sa umplu niste ardei verzi. Au iesit foarte gustosi!



Am fost si la Manastirea Cheia ridicata, conform istoricilor, in anul 1770; prima biserica a manastirii se pare ca a fost din lemn si a fost distrusa de turci si 1777. In 1790 se pare ca a fost ridicata din nou biserica, tot de lemn si de data aceasta. Starea economica a schitului incepe sa se imbunatateasca dupa anul 1800, astfel ca a fost ridicat un nou schit in 1880, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", distrus si acesta de un incendiu in 1832.
Biserica actuala a fost construita in 1835 si a fost sfiintita la 20 iulie 1839, primind hramul "Sf. Treime".
Este o constructie in stil traditional muntenesc, zugravita simplu in alb, cu pridvor deschis, sustinut de zece coloane. Are trei turle iar frescele cu care este impodobita la interior si la exterior sub streasina au fost executate de pictorul Naum de la Buzau in 1837-1839 si restaurate in 1986. Icoanele Imparatesti sunt opera renumitului pictor Gheorghe Tattarescu. Catapeteasma si stranele capelei sunt facute din lemn de cires de sculptorul Profilescu.
In incinta manastirii sunt chiliile, clopotnita din piatra si caramida, care a inlocuit-o pe cea veche din lemn, cimitirul si o capela (paraclis) cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ridicata in 1924-1927.
Manastirea a fost restaurata in 1960 si apoi dupa cutremurele din 1977 si 1986.
Pe langa toate restaurarile si incercarile de pastrare a traditiei, la Cheia am regasit si tehnologie moderna: niste difuzoare puternice, atat de puternice incat se auzea din drum cum plange un copil ce tocmai era botezat!
Mai multe detalii despre aceasta manastire puteti afla si pe http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/manastirea-cheia-68179.html



Cum vazusem cateva indicatoare catre diverse atractii turistice din zona, ne-am gandit sa mergem la cabana Muntele Rosu, situata la altitudinea de 1260m.
Ultimii 3 km de din drum...iara slalom printre hartoape si gropi, unele portiuni in panta accentuata si cu gropi de nu stiai pe care sa o ocolesti si pe care sa o iei in plin. Dupa ce am ajuns cu bine, in fata ochilor ni se intinde masivul Ciucas, cu poieni superbe marginite de paduri de brazi de o parte si de alta. Insa drumul mai era marginit si de masini, gratare, umbrelute...si peste tot fum si miros de mititei. N-am mai ajuns pana la cabana, unde oricum crestea aglomeratia. Am stat catva timp direct in iarba inalta, ne-am molesit de tot, am gasit o lacusta camuflata si am privit, de jos in sus, florile delicate de munte. Bineinteles, am facut si cateva fotografii.
Excursii in imprejurimi:
- Cheia - Cabana Ciucas (prin Valea Berii): 3 - 3.30 ore;
- Cheia - Cabana Muntele Rosu - Cabana Ciucas: 3 - 3.30 ore;
- Cheia - Culmea Zaganu - Gropsoarele - Cabana Ciucas;
- Cheia - Culmea Buzoianu - Valea Stanii: 2 - 3 ore;
- Cheia - Cheile Cheitei;
- Cheia - Pasul Bratocea: 1 - 1.30 ore.
Varful Ciucas are altitudinea de 1959 m.



Apoi iara la drum...iara la inca 3 km de off(-road). Urmatorul popas l-am facut la Manastirea Suzana. Ne intampina, asa cum mi-a aminteam, frumoasa, curata, alba. Cred ca ceea ce evidentiaza atat manastirea Suzana cat si manastirea Cheia, este simplitatea atat de atragatoare.
Cateva detalii despre manastirea Suzana, preluate de pe http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/manastirea-suzana-68186.html
"Situata pe valea Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte - 14 km de Maneciu, intr-o fermecatoare pozitie naturala, Manastirea Suzana constitue un monument al spiritualitatii si al artei. Despre manastire Alexandru Vlahuta scria in 1908: "Suzana este asezata intr-o poiana frumoasa, pe o frunte de damb, sub care se asvarl in Teleajen paraul Stanca din dreapta si Epurasul din stanga".
In 1740 a fost ridicata de o credincioasa din Sacele-Brasov, cu numele Suzana Arsicu, o biserica din barne. Dupa 100 de ani, bisericuta de lemn ce purta hramul Sf. Ierarh Nicolae, din cauza intemperiilor, a devenit inpracticabila si a fost inlocuita in 1840 cu alta biserica, construita din piatra. Dar aceasta n-a durat decat 40 ani, ruinandu-se in urma cutremurului din 1838. In 1880 incepe constructia din zid a actualei biserici (a doua de la infiintarea manastirii) terminandu-se in ziua de 25 iulie 1882, avand hramul "Sf. Ierarh Nicolae", dupa cum arata pisania. Manastirea mai are o bisericuta - Paraclisul - construita in 1911, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. In noiembrie 1971 biserica este parjolita de un incendiu si este renovata intre 1972 - 1974, sfintirea facandu-se in 7 dec. 1974 (cu ales fast bisericesc), praznicul Sfintei mucenite Filofteia al doilea hram al innoitului paraclis."

O ultima oprire am facut-o la Conacul Negoiesti, de la Brazi. Din pacate, in afara de indicatorul catre conac, nu avem alte detalii despre el. Cand am ajuns acolo zaream peste gard ruinele conacului. Am sunat la poarta...nimic. Am intrat in curte pana la urma: pustiu, balarii, si in mijloc ruinele unei cladiri ce, pe vremuri, aratase cu siguranta superb. Se pai pastreaza cateva dintre fostele ornamente exterioare. Din pacate nu ne-am apropiat prea mult si nici nu am zabovit pe-acolo: de undeva din spatele conacului incepusera sa se auda tipetele unor scandalagii...si cum jur imprejur era pustiu, am preferat sa facem cale intoarsa.
Daca cineva are detalii suplimentare despre conac, ii multumesc anticipat daca ar dori sa imi lase cateva comentarii sau recomandari despre cum as putea gasi informatii suplimentare despre acest conac superb.

Cam atat despre scurtul nostru periplu pe meleaguri prahovene.

Vacante placute,
Cristina si Cristin DUMITRU

2 comentarii:

  1. Frumos periplu! Vacanta placuta si voua!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am ajuns niciodata pe valea Teleajenului, si raman surprins de frumusetea si discretul arhitectonic al celor doua manastiri. Frumoase fotografii!

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos