"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

vineri, 15 iulie 2011

Casa Domneasca de la Brebu


Sambata, 09 iulie 2011, inainte de a merge catre Brasov, ne-am oprit la Casa Domneasca de la Brebu. Mai ajunsesem aici cu cativa ani inainte, insa era tarziu, dupa inchidere, asa ca am avut acces doar in curtea ansamblului.
De data aceasta am si vizitat intregul ansambul.
Prima vizitata a fost biserica ce are Hramul Sf. Mihail si Gavril. Constructia bisericii a fost inceputa la 27 iunie 1650 in timpul domniei lui Matei Basarab (1632 - 1654) si continuata de Constantin Brancoveanu din anul 1689. Cutremurele din 1790 si mai ales cel din 1802 au avariat-o succesiv.
Biseirca este frumoasa si eleganta la exterior, iar la interior este impodobita cu picturi superbe si te imbie cu racoarea zidurilor inalte si miros de crin.
Alaturi de biserica au fost ridicate case incapatoare pentru locuit in timpul verii, cand voievodul se deplasa in zona.
Am coborat apoi in pivnita racoroasa, mare si, din pacate, goala...dar imaginatia noastra a umplut-o cu butoaie de vin vechi!!!
Complexul istoric de la Brebu este asemanator palatelor brancovenesti ce au avut nu numai rosturi gospodaresti, cu pridvoare pentru odihna, ci si rosturi militare. Zidurile inconjuratoare au fost totodata si ziduri de aparare cu metereze de tragere si poduri de straja.

Scurt istoric:
prezentat de Muzeul de Istorie si Arheologie al Judetului Prahova
Batranetea si vremurile tulburi de la sfarsitul domniei ctitorului Matei Basarab (1632-1654), marcate de razboiul cu Vasile Lupu si de rascoala seimenilor, au impiedicat terminarea lucrarilor in timpul vietii acestuia, ele fiind continuate de Constantin Brancoveanu inca din anul 1689. Doua hrisoave date de acesta la 24 februarie 1689 si 2 iulie 1690 scutesc de dari un numar de 52 localnici pentru a construi si ajuta la terminarea manastirii Brebu.
Pentru ca mosia din Brebu de care dispunea manastirea nu era mare, domnul face un act rar intalnit chiar in acele timpuri, si anume alunga taranii de pe hotarul Podului Cheii, spre a largi cuprinsul manastirii, dandu-le in schimb alte proprietati, mai indepartate si fara a avea aceeasi valoare, ceea ce a provocat mari nemultumiri in randul acestora. Ecoul lor va rabufni permanent in relatiile dintre tarani si manastire, avand drept consecinta slaba dezvoltare a acesteia, precum si desele impotriviri si rascoale ale celor nedreptatiti.
Lupta dintre calugari si tarani a continuat permanent pana in anul 1863, cand s-a produs secularizarea averilor manastiresti si cand manastirea a fost transformata in biserica de mir , iar mosiile au trecut in patrimoniul Eforiei Spitalelor civile. In decursul anilor chiliile s-au ruinat, averea mobila a fost scoasa la licitatie, iar casele domnesti au intrat in administratia Eforiei Spitalelor civile, fiind folosite ca loc de recreatie a elevelor de la Azilul "Elena Doamna".
Mai tarziu aici a functionat un sanatoriu, care s-a trasnformat in anii 1950 - 1957 in azil de batrani.
Asupra acestui reprezentativ ansambul arhitectonic s-a intervenit de doua ori: o prima reparatie a fost facuta in anul 1843, in timpul domnitorului Gheorghe Bibescu, fiind urmata apoi de o noua restaurare in anii 1957-1959, realizata sub patronajul Directiei Monumentelor Istorice, cand monumentul a fost readus la forma initiala, dandu-i-se destinatia de muzeu.
In spatiul "Caselor Domnesti" Muzeul de Istorie si Areologie al judetului Prahova a organizat o expozitie de istorie si arta feudala. Sunt prezentate exponate care atesta dezvoltarea agriculturii, mestesugurilor si comertului in sec. al XVII-lea si al XVIII-lea, precum si inflorirea economica a Tarii Romanesti in aceasta epoca. In cadrul expozitiei sunt prezentate si cateva carti vechi romanesti: "Pravila de la Govora" din anul 1640 si "Indreptarea Legii" tiparita la Targoviste in anul 1652, considerate carti de capatai pentru felul de intocmire a unui sistem legislativ autohton, "Biblia de la Bucuresti" din anul 1688 - monument de limba literara romaneasca, sau carti realziate de mitropolitul Dosoftei si Antim Ivireanul la Snagov. Colectia mai cuprinde piese deosebite de arta plastica si arta decorativa: icoane vechi, vesminte, costume boieresti din catifea cu fir de aur si argint, podoabe si bijuterii de epoca."
In drumurile voastre nu ocoliti Casa Domneasca de la Brebu. Programul de vizitare este marti-duminica: 09.00 - 17.00, luni: inchis.

Dupa ce am terminat turul de vizitare, am ajuns si in gradina din spatele ansamblului, prin livada de pruni pana la marginea lacului. Ei bine, aici am dat peste niste tufe de zmeura...mmm...nu stiam pe care sa le mancam primele, atat de multe si de frumoase erau fructele rosii si aromate!

Ceva mai multe fotografii:

https://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/BrebuCheiaSiSuzana#

Cristina si Cristin DUMITRU

2 comentarii:

  1. Am fost la Brebu de un 1 mai, era închis. Dar nu mă aşteptam să existe aşa o minunăţie acolo. Văd că au şi un muzeu foarte consistent. De fapt casa domnească mi se pare o bijuterie rară, fiind aşa veche şi bine conservată. Suzana şi Cheia sunt un duo simpatic. Recomand urcatul pe Ciucaş, formaţiunile stâncoase de pe drum sunt foarte pitoreşti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc de recomandari! Nu ne-am dramuit foarte bine timpul in zona Cheia - Muntele Rosu, din pacate. Dar data viitoare vom profita de sfatul tau si vom urca pe Ciucas! Casa Domneasca de la Brebu este foarte bine intretinutau, iar exponatele din interior sunt de o valoare instimabila. Nu am retinut, din pacate, numele d-lui muzeograf, insa daca mai ajungi in zona provoaca-l la povesti si detalii despre istoria zonei; in plus, este foarte amabil si recomanda si alte obiective de vizitat destul de aproape de Brebu.

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos