"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

marți, 12 iulie 2011

Canionul 7 Scari


Am avut un sfarsit de saptamana destul de plin. Insa, pe rand, vom povesti despre fiecare zi in urmatoarele posturi.

Am sa incep cu ziua de sambata, 09 iulie 2011. Trezirea la 06.30 si pornit la drum catre Valea Prahovei...din nou... Sper sa nu va pierdeti interesul imediat ce veti auzi de aceasta supra-populata destinatie de week-end, pentru ca vor urma lucruri interesante!

https://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/Canionul7Scari#

Prima oprire am facut-o la Casa Domneasca de la Brebu.
Cum m-am decis sa las relatarile de la obiectivele istorice pentru postarea viitoare, am sa continui cu urmatoarea oprire: Canionul 7 Scari.
Prima data am fost in Canion acum vreo 12 ani, cred. A fost ultima plimbare dintr-o vacanta de o saptamana, cu alte 6 prietene; din vacanta asta o sa am mai multe povesti, dar cand le va veni randul...
Atunci amenajarile din Canion erau aproape inexistente; scandurile pasajelor erau rupte, barele de protectie lipseau cu desavarsire in anumite zone.
A doua oara am fost prin 2004, si a treia vizita la Canionul 7 Scari am facut-o prin 2006. Abia la a treia vizita lucrurile erau imbunatatite considerabil: se platea o taxa de acces in Canion, dar pasajele erau reparate, scarile date cu vopsea si inlocuite acolo unde lipseau.
Insa acum, la cea de-a patra vizita, am vazut cum, incet dar sigur, iara se deterioreaza podetele si scarile din Canion: se pare ca, in ciuda eforturilor de a-l intretine, vitregiile vremii sunt mai puternice. Caderile de pietre, gheata si copaci, alunecarile de teren, lasa urme in caile de acces prin Canion.
Iarna accesul in Canion este interzis.

Sambata am ajuns in jurul pranzului la Dambu Morii, in Timisul de Jos, din DN1 catre Brasov.
Am lasat masina in parcare, imediat dupa pod, si am pornit la drum pe jos. Accesul pana la Canion este destul de facil. Drumul forestier destul de la merge pe sub poala padurii si se intersecteaza de cateva ori cu paraul Sipoaia. Usor-usor drumul se ingusteaza, incepe sa urce mai accentuat, dar chiar si asa este un traseu usor. Marcajul dunga galbena insoteste poteca batatorita ce urca uneori in trepte formate de radacinile brazilor.
Noi nu ne-am grabit, asa ca am putut admira si florile de munte, si insectele. Ba chiar la un moment dat un fluture s-a asezat cand pe un aparat foto, cand pe celalalt: "Efectul Nikon" l-am denumit eu. De fapt, foarte amator de sare, s-a aseza pana la urma pe degetele mele si nu s-a mai dat dus decat dupa ce am intrat in padure si nu a mai simtit soarele pe aripi.
La intoarcere am gasit si un gandac imens ce devora cu pofta o omida! Pe-asta nu l-am mai luat in palma, l-am lasat sa-si ia masa linistit...i-am furat doar cateva imagini cu aparatele foto!
Asa, sa continuam drumul: la capatul traseului incepe urcusul in Canion. Sunt scati metalice verticale, de dimensiuni mici sau medii (asa, cam cat o scara obisnuita). Ce-a de-a treia scara este insa cea mai lunga si, pentru ca nu este fixata cu nimic de stanca, se balanseaza simtitor. Aici trebuie sa stai destul de mult la coada, fie la urcare, fie la coborare, daca prinzi un grup in fata, trebuie sa-i astepti pe toti pentru ca datorita cascadei alaturate, orice comunicare cu ceilalti este imposibila.
Mai toate scarile sunt langa caderi impresionante de apa, asa ca am ferit cu grija aparatele foto de stropii de apa. Chiar si asa, nu am avut nevoie de pelerine de ploaie.
Iata informatiile preluate de pe panoul aflat la intrarea in Canionul 7 Scari:
"Cheile Sapte Scari sunt situate in partea central-vestica a muntilor Piatra Mare, la o altitudine medie de 980 m, nu departe de Valea Timisului (Dambu Morii), pe paraul Sapte Scari, afluent de stanga al Vaii Sipoaiei. Sunt cele mai mari si mai spectaculoase chei din intreg arealul Masivul Piatra Mare. Au o lungime de 180 m si o diferenta de nivel de 58 m. Prima treapta a cascadei de jos in sus are o inaltime de 8 m, urmata de alte 6 trepte, cea mai mare avand 35 m inaltime."

Desi prima parte a drumului este napadita de grataragii, desi traseul este accesibil tuturor si este foarte aglomerat (mai ales in week-end), eu cred ca o vizita la Canionul 7 Scari da oricui o satisfactie extraordinara. Sunt cateva portiuni ce oferta senzatii tari oricarui amator de plimbari in natura. Plimbarea noastra a durat aproximativ 3h30min. dar totul facut lejer, ca o plimbare si nu ca o drumetie, cu opriri pentru fotografiat oricand vedeam ceva ce ne atragea atentia.

Vacante placute tuturor,
Cristina si Cristin DUMITRU

4 comentarii:

  1. Si eu ramasesem cu impresia de acum cativa ani, cand scarile alea mai ca nu stateau sa cada :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da...din pacate scandurile s-au rupt, mai ales datorita conditiilor meteo...se carpesc, iar se rup... Oricum, se poate merge in siguranta, dar cu atentie maxima in anumite pasaje.

    RăspundețiȘtergere
  3. o excursie frumoasa, care iti incrca bateriile

    RăspundețiȘtergere
  4. de cand ma tot chinui si eu sa ajung la acest canion :)

    Frumos !

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos