"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Revelion la Budapesta


Dragi prieteni,am inceput un an nou, 2009: Budapesta. Am petrecut acolo 5 zile, cu ocazia Revelionului.
Aici sunt fotografiile

http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/UngariaBudapestaRevelion2009#http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/UngariaBudapestaRevelion2009#

iar povestea lor in cele ce urmeaza.
Ce a fost impresionant, in sensul bun (va dati seama ca va urma si un sens mai putin bun....): cladirea Parlamentului - este foarte frumoasa, atat interior cat si exterior. Acesta a fost construit de Imre Steindl intre 1885 si 1902. Somptuosul edificiu al tarii (situat in Piata Kossuth Lajos), are inaltimea de 96 de metri si nu mai putin de 10 curti interioare si 27 de porti. Este cladirea cu primul sistem de termoficare din Europa moderna. In aceasta resedinta a Parlamentului Ungar se pastreaza Sfanta Coroana si insemnele de incoronare. Ele pot fi vizitate doar sub indrumarea ghizilor. O vizita la Parlament trebuie neaparat anuntata si ar fi bine sa va faceti regervare on-line: evitati cozile destul de mari. Pentru cetatenii UE vizitarea Parlamentului este gratuita.
Biserica Matei Corvin si Bastionul Pescarilor - biserica este foarte frumos pictata in interior.Luminile de noapte din oras: istoria spune ca administratia locala, aflata atunci in campanie electorala, nu a avut curajul sa introduca curent electric in Budapesta de frica unui esec. Astfel, ungurii au experimentat electrificarea la Oradea. Asa a ajuns orasul de pe Cris sa fie iluminat electric inaintea capitalei maghiare.
Castelul Buda - gazduieste astazi Galeria Nationala de Arta, Biblioteca Nationala si Muzeul de Istorie. Castelul regal (piata Szabadság nr.1), ridicat acum 250 de ani, se numara printre cele mai mari din tara si este cea mai importanta opera a stilului baroc maghiar. Cuplul renumit de domnitori al Monarhiei Austro-Ungare, imparatul Franz Josepf si sotia sa Elisabeta, numita si regina Sissy, doamna atat de indragita de catre maghiari, a petrecut mult timp aici.
Podul cu Lanturi este foarte frumos, monument UNESCO. Legenda vremii spune ca arhitectul s-a sinucis dupa finalizarea constructiei deoarece a surprins un copil care ii spunea mamei sale ca acesti lei nu seamana cu leii adevaratii deoarece nu au limba. Intr-adevar, sculptorul nu le cioplise limba...
Marea Sinagoga este superba: a doua ca marime din lume, dupa Sinagoga din New York, este de o extraordinara frumusete - trebuie neaparat sa o vedeti!
De asemenea Andrassy Ut. este strada monument UNESCO - deloc impresionant, cladiri patratoase, doar 2-3 mai rasarite...nu se compara cu zona Aviatorilor - Victoriei din Bucuresti (cartierul Bonaparte).
Croazierele pe Dunare sunt foarte placute: recomandare - cea de seara o puteti face la pachet cu masa pentru aprox. 30 euro / pers(oricum, fotografii nu puteti face), cea de zi fara masa pentru aprox. 15 euro / persoana - puteti sta mai mult pe punte sa faceti poze.
Nu ocoliti insula Margareta - un excelent loc pentru o plimbare chiar si in zilele mai friguroase (cum a fost cazul nostru). Legat de plimbarile pe jos: exista toalete publice de genul celor ecologice (cam rare dupa parerea mea...), dar functioneaza cu fise - ar fi bine sa aveti intotdeauna la voi ceva maruntis.
Nu am reusit sa vedem Teatrul National de Opera (intrarea era 11 euro / persoana + 2 euro taxa foto / persoana...si cum era ultima zi de vacanta, iarasi eram cu buzunarele mai mult goale....nu ne asteptasem sa coste atat, asa ca a ramas pe data viitoare).
Nu am reusit sa efectuam zborul cu elicopterul deasupra orasului, pentru ca nu a permis vremea; informativ, pentru cei interesati: un zbor de 20 min. pentru 3 persoane cu elicopter care permite foto si filmat, costa aproximativ 250.00 euro. Rezervari si detalii puteti obtine pe www.helipest.hu (nu va sfiiti sa negociati cu dansii si sa-i consultati in ceea ce priveste cele mai frumoase zone deasupra carora se poate zbura si face foto / film).
In schimb am reusit sa luam o "amenda" la metrou. In Budapesta, dupa ce intri la metrou, de cate ori schimbi linia trebuie sa compostezi bilete noi (asa ceva n-am intalnit nici macar la Viena, Roma sau...Bucuresti). Un bilet costa aproximativ 1 euro. Ok, am compostat bilete si am intrat la metrou. Am coborat la una dintre statii unde am fost controlati si cu aceasta ocazie am aflat ca pentru linia urmatoare aveam nevoie de bilete noi. Bun, nu-i problema, trebuie sa luam inca 2 bilete; nu gasim casa de bilete deschisa, doar automate de bilete ce mergeau numai cu fise. Ok, hai sa cumparam ceva ca sa facem rost de maruntis. Dar nici un magazin deschis in jur....Mergem la linia de metrou cu care trebuia sa ne continuam calatoria si acolo erau controlorii. Mergem la ei, le spunem ca nu avem bilete si cautam o casa de bilete de unde sa cumparam cu bani cash. Ei bine, mare greseala: dupa ce ne roaga sa ne legitimam si se uita la pasapoartele noastre, au sarit cu gura pe noi ca nu avem bilete, ca ei cheama politia, etc. etc....dar daca dam 50 euro uita toata treaba. Era clar cu ce fel de oameni avem de-a face. Urmeaza iara discutii...pana la urma trebuie sa le dam 20 euro (10 euro de caciula) ca n-aveam de gand sa ne petrecem Revelionul la Politie. Sincer, as fi preferat sa vina politistii, dar nu cred ca ar fi fost alta situatia decat ca trebuia sa le dam si lor spaga.
Masa de Revelion a fost "fulgeratoare": a inceput la 20.30 cu o ceasca de supa, doar ce-am inghitit ultima lingurita de supa ca a fost adus peste afumat (din supermarket) si o oarecare garnitura, am gustat ceva din el apoi imediat a fost adusa friptura (port si rata) de care nu m-am mai putut atinge ca inca mai mestecam ultimul dumicat cu peste, si in urmatoarele 10 minute ne-a fost adus si desertul - 2 clatite reci. Toata seara am baut 0.33 l apa si 0.50 l vin de persoana....Daca mai voiai, plateai. Astfel ca pe la 22.30 am terminat masa de Revelion.
Acum cateva detalii: am cumparat excursia de la agentia Christian Tour, dar partenerul lor in Ungaria si organizatorul evenimentului a fost agentia de turism maghiara Imola Tours; acum inteleg ca in Ungaria nu se prea sarbatoreste Revelionul, dar totusi....
A doua zi dupa Revelion trebuia sa mergem la un faimos restaurant, Borkatakomba. Numai ca am fost anuntati cu cateva ore inainte ca Imola Tours a modificat programul si locatia: va fi restaurantul Citadella. Si asta fara dreptul de a-ti primi banii inapoi daca nu erai de acord cu aceasta schimbare (30.00 euro / persoana).
In fine, ca sa inchei cu ce a fost neplacut: cersetori in metrou si pe la toate bisericile, personal deloc amabil (Baile Gellert, unde am fost trimisi de la un ghiseu la altul pentru ce doamnele erau prinse in discutii interminabile....), in mijloacele de transport in comun esti controlat de bilete imediat ce esti vazut cu harta/ghid turistic, lipsa indicatoarelor catre obiectivele turistice majore, circulatia rutiera - atentia marita chiar daca sunteti pe trecerea de pietoni!
Alte recomandari pe care le-as putea face: ne-a fost foarte folositor ghidul Top 10 Budapesta, de la editura Litera - il gasiti in aproape orice librarie sau il puteti comanda on-line, de pe site-ul editurii. Incercati vinul Tokaj - este specific Ungariei; noi l-a apreciat atat pentru calitatile sale, dar si pentru ca este un excelent suvenir, alaturi de celebra paprika. Ar fi bine sa cumparati vinul din locatii cu specific - veti putea astfel intra in vorba cu persoane ce va pot oferi mai multe detalii despre calitatile si procesul de producere al vinului Tokaj. Cat priveste mancarea, as recomanda supa de taietei cu paprika si orice friptura de rata (este foarte bine pregatita).
Nu ratati spectacolele folclorice: sunt interesante dansurile cu chiuituri si sticle de vin pe cap (la fete) si dansurile cu batai (la baieti), foarte asemanatoare cu cele de la noi din Ardeal. Costumele populare ale fetelor sunt foarte frumose, cu multe culori.
Dansurile si costumele tiganesti - interesante...cunoscute....
Hotelul la care am stat se numeste Tulip Inn Millennium 3*. Camera pe care am primit-o avea urme evidente ale unor inundatii succesive pe la mai toate colturile, iar vederea era catre curtea interioara a hotelului. Insa era curat, atat in camera cat si la baie, ceea ce pentru noi a fost ok, oricum nu am stat decat putina vreme in ea. Avantajul hotelului era pozitia: aproape de metrou, ajungeam in aprox. 5-6 min.
Nu ocoliti punctele de informare turistica: unul dintre ele este central, in apropiere de Vaci Ut./Deak Ter.
Pentru suveniruri noi am fost la magazinul FolkArt Centrum, pe Vaci Ut. 58; produse foarte interesante, de ceramica dar si tesaturi.Pacat ca Bucurestiul nostru nu este mai bine "exploatat" si pus in evidenta...ar avea mult mai multe de oferit si aratat! Cam aceasta este concluzia dupa 5 zile petrecute in Budapesta si strabatut orasul pe jos sau cu....metroul....Oricum, este un oras frumos, merita vizitat. Dar fara asteptari prea mari...


Numai bine si calatorii placute,
Cristina si Cristin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos