"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

marți, 2 iulie 2013

Zakopane


Dupa o noapte petrecuta in autocar, am ajuns dimineata devreme in Zakopane.Ne-am cazat la hotel Bellamonte, unde am primit un apartament superb, la parter. Peretele de sticla al sufrageriei dadea spre curtea din spatele hotelului, iar seara, cand s-au aprins felinarele si a inceput sa ninga, ne-am felicitat inca o data pentru alegerea facuta!

Dupa ce ne-am lasat bagajele, am plecat pe partie. Nu pentru cine stie ce sporturi de iarna, ci pentru o plimbare prin zapada. Am urcat pana sus cu "funicularul", iar acolo ne-am trezit in mijlocul unei aglomeratii de schiori, plimbareti si multi, multi copii. Se faceau plimbari cu sania, dar si fotografii cu sanii trase de caini. Peste tot erau magazine cu suveniruri (care mai de care ai colorate, dar si cateva foarte reusite), crasme unde puteai manca fripturi, carnati si altele asemenea, dar si porumb fiert sau copt (in fata caruia am cedat, desigur).



Statiunea era pe lista "de vazut" mai ales dupa ce am urmarit, in transmisiuni directe, cateva etape ale cupelor de sarituri cu schiurile, etape ce s-au desfasurat pe trambulinele din Zakopane. Fiind sportul meu favorit (dupa sporturile ecvestre, desigur), nu puteam ajunge in Polonia fara o plimbare pe-aici. Din pacate, zapada nu era atat de multa pe cat ne imaginasem, si nici la trambulinele pentru sarituri cu schiurile nu am ajuns!



Dupa-amiaza ne-am intors in statiune, unde am pornit la plimbare prin zona turistica. Prima data am dat nas in nas cu niste irezistibile specialitati de branza afumata. In diferite forme si cu diferite "grade" de afumare, cateva astfel de delicii au fost un pranz extrem de copios, servit din punga, pe strada. Puteau fi servite si ca desert: puse putin pe gratar si inmuiate bine in dulceata de fructe de padure...


Oraselul este o splendoare: cladiri cochete, construite din lemn, magazine cu echipament sportiv pentru toate gusturile si buzunarele, mascote care se fotografiau cu tineri si batrani plimbareti, muzica live si fel de fel de beculete ce faceau atmosfera placuta si calda...




O placere sa te plimbi intr-o seara nu foarte rece de iarna.



O problema a fost gasirea unui loc pentru cina: peste tot nu se serveau decat mancaruri grase, carnuri, fripturi si bere...cat cuprinde! Singura optiune a fost Mc'Donalds: pentru o salata si cativa cartofi prajiti.

Am revenit la hotel seara tarziu, ne-am uitat putin la tv si, cum afara incepuse sa ninga, ne-am bucurat de imaginea romantica ce se zarea prin peretele de sticla al sufrageriei noastre.

Mai multe fotografii puteti vedea aici

A doua zi, dupa un mic dejun copios, ne-am pregatit de plecare spre urmatoarea destinatie: Cracovia.

Autocarul ne-a purtat inca o data prin oraselul superb care este Zakopane, o destinatie ideala atat pentru vacanta de iarna, cat si pentru cea de vara (pentru ca, desigur, intentionam sa revenim si vara!).

Pana la urmatoarea poveste, cele bune!
Cristina si Cristin DUMITRU

5 comentarii:

  1. gabi vezelovici2 iulie 2013, 12:57

    Cristina, e departe Zakopane de Cracovia??/cu ce ati mers ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre Zakopane si Cracovia sunt aprox. 110 km. Noi am mers cu PolskiBus.com si calatoria a durat aproximativ 2 ore.

      Ștergere
  2. Ce frumos si grazios oraselul asta...nu mai auzisem de el :). Fantastic...parca e desprins dintr-o poveste :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. Cu siguranta si vara are acelasi farmec inconfundabil!

      Ștergere
  3. Buna ziua,

    Sunt interesat de o colaborare cu site-ul dumneavoastra. Daca doriti sa colaboram va rog sa ma contactati la aceasta adresa de email pentru a discuta mai pe larg. Pentru ca acest email sa nu fie catalogat drept "Spam" am evitat sa scriu adresa site-ului dumneavoastra in acest email asa ca va rog, atunci cand imi veti raspunde, sa precizati si link-ul site-ului.

    Cu stima,
    Daniel Stroe

    RăspundețiȘtergere