Saptamana aceasta am inceput-o intr-o maniera cat se poate de placuta: a doua zi de Rusalii am fost invitati la picnic la crama Avincis.
Prima vizita la aceasta crama am facut-o pe 1 mai, cand, in drumul nostru de la crama Stirbey catre Bucuresti, ne-am abatut pana la Dobrusa.
Luni, 4 iunie, am revenit la Avincis si ne-am reintalnit cu cei care au dat stralucire intregului domeniu: familia Stoica (dl. Valeriu Stoica si d-na Cristiana Irinel Stoica), dar si cu dl. Ghislain Moritz (oenologul cramei) si sotia acestuia, d-na Angela Prado.
Intreaga atmosfera a evenimentului a fost extraordinar de placuta si de distinsa. Si vremea a tinut cu noi, asa ca dupa zile bune de ploaie, ne-am bucurat de soare si un cer fara nori.
Cateva cuvinte despre istoricul cramei Avincis si despre vila Dobrusa, pe care le-am preluat de aici
In anul 2007 s-a nascut ideea restaurarii conacului ce apartinuse familiei d-nei Cristiana Stoica, si odata cu aceasta si redarea farmecului viei ce se afla, la momentul respectiv, in paragina.
Maria Ramniceanu (strabunica d-nei Stoica) si sotul ei, Iancu (numit in anul 1914 "Ofiter al Armatei Romane" de catre Ionel Bratianu) au cumparat in anul 1927 un conac in cel mai pur stil neoromanesc, stil inspirat din arhitectura ctitoriilor brancovenesti.
In dorinta lor de a imbina traditia cu modernitatea, Valeriu si Cristiana Stoica au incredintat arhitectului Alexandru Beldiman misiunea de a restaura conacul familiei si de a crea pentru crama o inedita opera de arhitectura moderna.
Alexandru Beldiman a conceput astfel un fel de nava situata pe coama dealului Dobrusa, perfect integrata in peisaj, cu ziduri placate cu calcar de Arnota, cu gazon care urca pana pe acoperis si cu trei case de lemn care strajuisc terasa.
Cateva cuvinte despre cei care, alaturi de familia Stoica, au contribuit la renasterea vinurilor romanesti din regiunea Dragasani:
Ghislain Moritz este oenolog de profesie. Absolvent al Universitatii din Dijon, a dobandit experienta in vinificatie, lucrand la Domaine Devillard in Bourgogne (Franta) si la Conceito da Veiga, in Valea Douro (Portugalia). El a fost sedus de tentatia aventurii intr-o tara apropiata cultural de Franta, avand potentialul de a deveni in scurt termen un actor recunoscut pe "Planeta Vinurilor".
Gheorghe Lixandru este directorul executiv. Inginer agronom de profesie, avand o experienta de mai bine de 30 de ani in domeniu, acesta face fata tuturor provocarilor naturii: pasionat de munca sa, el se ocupa de vie cu cea mai mare grija.
Angela Prado, de nationalitate columbiana, este experta in finante si relatii internationale, fiind absolventa a scolii de comert din Rennes. A castigat experienta profesionala importanta in special in domeniul gestiunii si al marketingului international, la Paris. Pasionata de vinuri, Angela a gasit modalitatea de a o implini alaturi de sotul sau, armonizand viata sa profesionala cu cea familiala.
Avincis este simbolul renasterii vinurilor romanesti, sub semnul traditiei si modernitatii, o intoarcere la origini, dar in acelasi timp o privire spre viitor pentru Cristiana si Valeriu Stoica, care au decis sa dea o noua viata viei familiei, situata in regiunea dealurilor subcarpatice, la portile manastirilor din nordul Olteniei.
La crama Avincis se pot organiza tururi pentru degustari, la care pot fi adaugate si servicii de cazare. In ceea ce priveste degustarile, am avut ocazia sa testam cateva dintre vinurile Avincis din anul 2011.
Vinul ce ne-a placut in mod deosebit amandurora este Rose 2011: un amestec de Cabernet Sauvignon si Merlot, cu gust proaspat si usor intepator, cu arome de capsune salbatice si cirese proaspete, servit rece - a fost vinul perfect pentru o zi de inceput de vara, in gradina.
Al doilea vin pe care il recomandam este Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon 2010: un soi prezent de mult timp pe teritoriul tarii noastre, are gust puternic, lemnos, si un buchet de fructe rosii proaspete, coacaze negre.
Un alt vin Avincis ce ne-a placut este Muscat Ottonel 2011: puternic aromat, cu un buchet de arome de trandafir, pepene copt si piersica, excelent cand este servit rece.
Recomandam si Feteasca Regala 2010: soi local romanesc ce ofera un buchet complex de corcoduse, pere si grapefruit, excelent pentru o dupa-amiza de vara in gradina, cand poate fi servit alaturi de o placinta cu mere (asa cum am facut noi).
Bineinteles, a trebuit sa degustam si Cramposia Selectionata 2011: soi local din Dragasani, cu buchet proaspat de pere si mere verzi. Cramposia este unul dintre vinurile noastre preferate si ca parere personala: Cramposia Selectionata de la crama Stirbey este un vin pe care il consideram mai reusit decat cel de la crama Avincis.
Incheiem recomandarile noastre cu un cuvee: Feteasca Regala si Pinot Gris: considerat "Vinul Saptamanii" de catre vinul.ro este un cupaj interesant si inedit de Feteasca Regala 2010 si Pinot Gris 2011, un vin special in editie limitata; are un buchet complex de caise coapte, piersici, dar si atingeri de vanilie. Este excelent daca este servit rece.
La Avincis recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa fie cat mai intacti posibil.
Postam cateva fotografii care, speram noi, va vor convinge sa mergeti la crama Avincis pentru o degustare. Mai multe fotografii regasiti aici
Destinatii Wizz Air – Nurnberg. Ghid despre ce sa vezi si sa faci:
obiective turistice, cazare, transport
-
Auzisem de orasul Nurnberg de mic (pe vremea aceea avea echipa de fotbal in
prima divizie a Bundesligai, in plus citisem o carte masiva publicata
suprinz...
Acum 7 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu