"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

sâmbătă, 18 iulie 2009

Targul de Fete de pe Muntele Gaina


Dragi prieteni,

Cred ca majoritatea ati auzit de Targul de Fete de pe Muntele Gaina. Noi am auzit si anul acesta am ajuns si pe-acolo.

Dovada:

Plecati cu noaptea-n cap si cu dimineata-n sac (adica pe la ora 04.30 din Rm. Valcea) am ajuns in satul Avram Iancu dimineata pe la 09.00. Este satul de la poalele muntelui Gaina. Politie, turisti, sateni... tot ce vrei.

Cel mai mult ne-au placut cele doua grupuri de tulnicarese din Avram Iancu, asa ca la inceput mai mult pe-acolo ne-am invartit. Apoi au inceput sa treaca grupurile de dansatori populari, fiecare cu cate o mini-orchestra si a inceput parada costumelor populare. Au dansat in centrul satului, adica in fata scolii.

Apoi, cu mic cu mare, am pornit cu totii catre scena amenajata pentru spectacolul-concurs dat de 4 sate: Jidvei, Bucium, Sohodol si Galda de Jos. Foarte frumos au evoluat toate echipele: au prezentat dansuri si costume din satele de unde veneau, obiceiuri de nunta, de iarna si de aflare a ursitului de catre fetele nemaritate, solisti dansatori sau interpreti; ansamblul "Fetele de la Capalna" mi-a placut cel mai mult. Irina Loghin a sustinut recital de muzica populara (ce bine arata la 70 de ani!!!! ).

Ne-am mai invartit apoi printre tarabele mesterilor populari, ne-am luat si un tulnic (miniatura, desigur... ar fi fost interesant si unul adevarat, mare, il punem pe Corsa si asteptam sa suiere vantul prin el) si am mancat la "iarba verde" (adica in parcarea amenajata pe o pajiste din apropiere).
Mergem apoi sa ne cazam, ca seara urma sa urcam pe muntele Gaina: cazare facuta pe net, in Albac, la 35 km de muntele Gaina. Numai ca pensiunea Casa Alex nu era in Albac, ci in Horea, un sat vecin, la 7 km de Albac; o gasim pana la urma, dupa ce ne-am intors de vreo doua ori din drum. Insa conditiile sunt foarte bune la Casa Alex: camera e mare, curata, apa calda non-stop, si o terasa la care se mai lucra inca si care avea o parte spre rau si o parte spre munte. Nu mai zic de primirea ce ni s-a facut: copilul familiei respective, un baietel de vreo 2-3 ani, dupa ce am parcat in curte ne-a imbratisat masina... asa plina de praf cum era! Clar ca se bucura sa mai vada si alti oameni, ca pensiunea e destul de departe de restul caselor!!!!

Seara cand incepuse sa se intunece pornim catre muntele Gaina: adica inapoi in Avram Iancu si de acolo pe un drum forestier inca vreo 9 km. Destul de prost drumul prin unele locuri, dar Furia Neagra deja s-a obisnuit (urca corsa noastra, n-avea probleme...). Si asa am ajuns si pe muntele Gaina!!!

Aglomeratie mare: masini, corturi, tarabe, artizani, gratare, de toate! Oricum, si aici politie gramada, ca de altfel peste tot pe unde am fost in zona. Parcam si o luam la picior; nu ne-a placut DELOC spectacolul de pe scena: un DJ ca vai de capul lui si doua dansatoare de club, lasere, lumini de toate culorile... URAT!!! Asa ca trecem mai departe pe la corturile dulgherilor, tesatoarelor si olarilor; ne luam o pusculita (asa strangem noi bani de concedii, iar acum incepem sa economisim pentru Revelion) si un colac secuiesc cu nuca si scortisoara. Urcam catre varful Gaina, unde la ora 00.00 urma sa se aprinda cel mai mare foc de tabara din muntii Apuseni. Sincer, la cat era de frig, am stat cu ochii numai pe ceas! Am vazut de sus si artificiile din sat, din Avram Iancu si... s-a aprins si focul, asa ca ne-am mai dezmortit oasele. Cred ca am stat pana pe la 1, 1.30 noaptea, cand am pornit inapoi, pe un alt drum forestier, chiar mai prost decat primul.

Peste noapte a plouat, iar spre dimineata se auzea o ploaie mocaneasca de mai mare dragul... in plus, nu suna ceasul si ne trezim si noi pe la 10.30. Repede la micul dejun (am mancat la Casa Alex slana, branza de oaie, salata de bureti, mat umplut) si apoi repede cu bagajele la masina si pe muntele Gaina cu noi.

Urmeaza iarasi drumul forestier (parca ziua arata mai bine) si pana ajungem sus ceata invaluieste totul in jur. Nu mai suntem lasati sa urcam cu masina pana sus, asa ca o luam la picior. Mama, ce frig era afara!!!! Dar tot urcand ne-am mai incalzit, plus ca am dat peste tufe de afine si fragute. Pe munte... ceata... zarim totusi dansatorii maramureseni; la cum batea ritmul toba aia, am si uitat de frig! Mergem si pana la Crucea lui Avram Iancu, chiar in varful muntelui. Ce vant!!! Trebuia sa tinem strans de noi si cele cateva haine, ca riscam sa le pierdem pe-acolo. Ceata, vant, si un frig... brrrr... Oamenii cam plecasera, nu prea mai erau decat cateva corturi si masini ici colo. Insa ramasese muuuuulta mizerie. Ne mai invartim pe-acolo, ne luam un ciubar in mimiatura si niste turta dulce cu scortisoara si dupa cateva ore suntem inapoi la masina.

Jos in sat cald si soare. Asta e, vreme de munte! Mai facem o oprire la Casa Memoriala Avram Iancu din Incesti; foarte frumos amenajata, ingrijita, cu multe obiecte bine restaurate. Merita vazuta!

Urmeaza apoi drumul catre Bucuresti, prin Sibiu, unde reusim sa ratam un semafor, sa trecem pe rosu, sa facem cunostinta cu "plutonier Capsuna" alias Brandusica; amenda si suspendarea permisului 30 zile pentru Cristi. Dupa ce recunoastem ca n-am vazut semaforul, domnii politisti ne intreaba de unde venim, daca ne-a placut la Targul de Fete, cum a fost vremea... si din pedeapsa comunicata initial ramane o amenda de pieton.

Iata si legenda muntelui Gaina si a Targului de Fete:
Aici, pe munte, traia o gaina ce facea oua de aur. Motii au indragit-o si au ocrotit-o, ei putand sa o vada o data pe an, in ziua de Sfantul Ilie; era ziua in care motii se adunau de prin vaile si de pe varfurile Apusenilor sa faca negot, sa isi impartaseasca gandurile si visele, sa isi gaseasca perechea cu care sa-si petreaca restul vietii. De tinerele perechi se apropia gaina fermecata, transformata in zana, si le dadea cate un ou de aur. Oamenii se bucurau, multimile se adunau si petreceau cu dansuri si cantece din Tara Motilor. Zana, transformata inapoi in gaina fermecata, zbura apoi catre cuibul ei ascuns privirilor. Insa armonia a fost stricata: un hot a urmarit ascunzisul gainii fermecate si, cand aceasta coborase in mijlocul unei petreceri motesti, a furat ouale de aur si a distrus cuibul. Cand gaina s-a intors, mahnita sa descopere furtul si distrugerea pricinuite, a zburat si s-a facut nevazuta. Motii s-au suparat si au implorat-o sa se intoarca, insa minunea nu s-a mai intamplat. De atunci a ramas singur si plesuv Muntele Gaina, dar oamenii continua sa se intalneasca in aceste locuri de poveste. Din vechime motii se aduna aici sa vanda si sa cumpere rodul muncii lor, sa cante si sa joace. Aici se intalneau si tinerii necasatoriti din sate vecine si se intemeiau casnicii. Erau astfel impiedicate casatorii intre rude de acelasi sange. Pe vremuri se spune ca fetele urcau pe muntele Gaina cu zestrea in carute. Pe munte erau prezenti preoti care oficiau casatoriile pe loc, iar tinerii plecau catre satele lor la sfarsitul petrecerilor cu cantece si dansuri cu strigaturi.

Zona Apusenilor este extraordinar de frumoasa: dupa 2 ani revad locurile si sunt cu adevarat superbe! Faceti din Targul de Fete un prilej sa mergeti in Apuseni vara in Albac, Arieseni, Garda sau chiar in Horea daca doriti o oaza de liniste!

Calatorii cat mai multe si mai placute!
Cristina si Cristin

2 comentarii:

  1. Mai mult ca sigur gaina era o gaina batrana, de-asta sa si suparat asa de rau :)) Sau poate s-o fi gandit ca o s-o fure si pe ea a doua zi s-o faca ciorba buna :))

    Frumos blogul, frumoase povestiri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim frumos Florian!

    Cu ciorba de gaina mai sus-amintita mi-ai dat ideea unui sondaj de opinie printre cititorii blogului nostru!

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos