Ziua de 4 ianuarie 2012 ne-am inceput-o tot devreme, si tot printr-o calatorie cu autocarul, de data aceasta catre Vilnius. Biletele le-am cumparat on-line, in decembrie 2011, de pe site-ul Lux Express
Plecarea a fost la ora 07.00 din Riga, iar sosirea la Vilnius la ora 10.55; returul a fost in aceeasi zi, din Vilnius la ora 18.30, ajungand in Riga la ora 22.25. Costul total al unui bilet dus-intors, pentru o persoana, clasa de rezervare economy: 32 euro. Biletele le-am achitat on-line si le-am primit pe e-mail: contineau absolut toate informatiile necesare, inclusiv locul in autocar si peronul de la care plecam.
Drumul a fost asemanator celui facut cu o zi inainte, catre Tallinn: peisaj monoton, carosabil in stare foarte buna, iar in autocar: acces la toaleta si la aparatul de ceai, cafea, ciocolata calda.
Ceva mai multe fotografii: Lituania 2012
Odata ajunsi in Vilnius, ne indreptam catre centrul orasului, dar ne schimbam imediat planurile: ne decidem sa mergem intai la Castelul Trakai.
Din autogara din Vilnius luam un fel de rata... un autobuz "obosit", cu pasageri fie plictisiti, fie bautori de bere; pentru 6 lt (lit lituanian) / persoana / sens parcurgem cei 25 km dintre Vilnius si Trakai in aproximativ 25 min.
Din statia de autobuz pornim pe jos catre castel: aprox. 30 min., timp in care trecem si pe la punctul de informare turistica. Este momentul sa spun ca in Tarile Baltice, in toate orasele prin care am trecut, am gasit un punct de informare turistica de unde am laut harti, pliante, cd-uri cu muzica traditionala, dar si vederi, suveniruri; in plus, am si semnat intr-un caietel unde se tinea evidenta turistilor si a nationalitatii acestora.
Trakai este un orasel superb, inconjurat de cateva lacuri. Fascineaza prin arhitectura caselor de lemn, prin castelul medieval si printr-un peisaj magnific. Fosta capitala a Lituaniei, Trakai este unul dintre cele mai vizitate locuri de pe o harta culturala inchipuita. Istoria orasului nu poate fi despartita de numele marilor duci lituanieni ce au trait aici: la sfarsitul sec. XIV si inceputul sec. XV castelul Trakai a fost resedinta lor de vara. In prezent, aici se organizeaza, de catre cluburile cavalerilor, turniruri si intreceri medievale. Atunci este momentul in care castelul capata farmecul sau maxim!
Cum noi am ajuns intr-o zi de iarna, nici urma de cavaleri sau printese! Insa peisajul ce ne apare in fata ochilor este de o rara frumusete: castelul de pe apa se reflecta maiestuos in unde! Este inconjurat de 5 lacuri: Galve, Skaistis, Luka, Totorishkiu si Akmena si face parte din Parcul Istoric National Trakai. Incepand cu anul 1962 aici este gazduit Muzeul de Istorie Trakai.
Strabatem curtea interioara si vizitam, una dupa alta, toate incaperile castelului. Interioarele nu sunt opulente, nu sunt ultra-, super-, mega-, extra-, spectaculoase, insa au un "ceva" care transmite o stare de bine, o eleganta si un farmec ce nu se uita usor. Tare mult mi-ar placea sa-l vad si vara!
Nu stiu cat timp am petrecut aici, insa a fost prea putin... unul dintre acele locuri in care, vara mai ales, trebuie sa stai si atat.
Strabatem drumul inapoi, catre Vilnius, in aproximativ 30 min.
Trecem pe sub Portile Zorilor, loc venerat de pelerinii ce vin sa se inchine si sa primeasca pace sufleteasca de la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, realizata de un pictor necunoscut in sec. XVII.
Vizitam si superba biserica Sf. Tereza, iar apoi ajungem la Filarmonica. Aceasta din urma, o superba constructie, a fost pe vremuri un han in stil gotic pentru comerciantii rusi care veneau sa faca negoti cu ducii lituanieni.
Una dintre cele mai timpurii constructii baroce este biserica Sf. Casimir, construita intre anii 1604 - 1618. Aceasta a fost locul de rugaciune pentru soldatii garnizoanei germane ce a stationat in Vilnius in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Foarte frumoasa este coroana ce impodobeste acoperisul edificiului religios.
Trecem apoi pe langa Primarie, unde au loc, in zilele noastre, diferite evenimente oficiale, concerte si expozitii (in trecut, primaria a fost folosita si ca depozit de arme sau inchisoare). Cladirea in sine a fost reconstruita de mai multe ori de-a lungul timpului.
Vedem si frumoasa biserica ortodoxa Sf. Nicolae, construita in anul 1514, dar distrusa de incendii si de hoti mai tarziu, se infatiseaza in zilele noastre ca un frumos lacas de cult in stil rusesc, bizantin.
Ajungem apoi la biserica Maicii Domnului: construita in sec. XIV, numita catedrala incepand cu anul 1415, afectata de incendii si reconstruita in sec. XXI, poarta insemne masonice gotice.
Biserica Sf. Anna este, probabil, cel mai frumos monument arhitectural al orasului Vilnius. Originea decoratiunilor sale este necunoscuta inca. A fost mentionata pentru prima data in documente scrise in anul 1501. In anii 1560 si 1564 a fost distrusa de incendii, in 1581 a fost reconstruita.
Alaturi de ea se afla biserica Sf. Francis si Bernardine, una dintre cele mai pitoresti constructii religioase din Vilnius, dateaza din sec. XVI.
Petrecem ceva mai mult timp la Castelul din Vilnius. Perioada lui de inflorire a fost sex. XVI, fiind vizitat de numerosi artisti. A fost timpul in care la castel au fost adunate bogatii inestimabile: armuri, arme, ceasuri, tablorui si tapiserii. Aici s-a aflat si o biblioteca faimoasa in intreaga Europa.
Privelistea apusului de pe zidurile castelului este superba!
Petrecem ceva mai mult timp la Castelul din Vilnius. Perioada lui de inflorire a fost sex. XVI, fiind vizitat de numerosi artisti. A fost timpul in care la castel au fost adunate bogatii inestimabile: armuri, arme, ceasuri, tablorui si tapiserii. Aici s-a aflat si o biblioteca faimoasa in intreaga Europa.
Privelistea apusului de pe zidurile castelului este superba!
Seara ne-o sfarsim in Piata Catedralei, sub poalele Castelului. Aici s-au aflat, candva, fortificatii din sistemul defensiv al castelului. Piata a fost largita in sec. XVII, dupa ce au fost inlaturate si ramasitele palatului Episcopal.
Turnul Clopotului este cea mai veche constructie, facand parte din sistemul de fortificatii; zidurile lui groase sunt perfect intretinute. Are 10 clopote faurite de mesteri germani si olandezi intre sec. XVI-XVIII, iar in anul 2002 arhiepiscopul din Koln a donat inca 6 clopote.
Catedrala Sf. Stanislaus si Sf. Vladislaus este una dintre cele mai impresionante cladiri din Vilnius: a fost reconstruita pe ruinele ce datau din sec. XIII-XIV.
Restul timpului pana la intoarcerea in Riga ni l-am petrecut pe strazile din Vilnius. Oras frumusel, ingrijit, dar fara nimic spectaculos. Daca nu ar fi fost vizita la Trakai, ar fi fost o zi destul de monotona.
Pana data viitoare, cele bune!
Cristina si Cristin
Ce faine fotografii de iarnă ...
RăspundețiȘtergereNu multa lume are placerea sa se aventureze si prin Lituania. Inca nu este o destinatie destul de populara printre turisti cu toate ca are atatea de oferit.
RăspundețiȘtergereMultumim, Liliana!
RăspundețiȘtergereAsa este, nu-i o destinatie vizata de turistii romani, din pacate.
Vilniusul e schimbat fata de cum il staim. Si eu am fost tot iarna, in ianuarie dar acum e proaspat ferchezuit! Mai exista si acum cate un pom de Craciun pe aproape fiecare balcon?
ȘtergereDa, erau multe balcoane cu braduti. Si la aproape fiecare geam erau fel de fel de ornamente, luminite, decoratiuni de Craciun. Iar dupa ce se lasa intunericul straluceau si mai tare.
Ștergere