Romania, tara vinurilor: podgoria si crama LacertA de la Fintesti, regiunea viticola Dealu Mare
Duminica, pe 9 octombrie 2011, suna ceasul pe la 7.30. Afara, innorat si ploaie mocaneasca... asa ca ne culcam la loc! Ne trezim cand se mai lumineaza afara si ne pregatim micul dejun. La plecare luam de la gazda noastra, d-na Claudia, doua borcane cu miere de albine de la stupii din spatele casei. Trecem apoi pe la Diana, calauza noastra in Muntii Buzaului, dar cum ploaia tot nu se oprise, am stat in masina de vorba.
Cateva fotografii din drumul care a urmat: https://picasaweb.google.com/113624766008335450942/LacertaWineryFintesti
Drumul nostru a continuat, cu doua opriri pe drum: o data ca sa ne luam catina, pe care s-o punem pentru iarna in borcane cu miere (este un excelent vitaminizant si stimulator al sistemului imunitar), si inca o data pentru a ne cumpara o sacosa plina cu ghebe pentru pus la murat. Astfel aprovizionati, vazand ca cerul s-a mai inseninat putin si ploaia s-a oprit, ne-am indreptat catre regiunea viticola Dealu Mare, o zona faimoasa pentru vinurile rosii. Din punct de vederea geografic, se intinde pe teritoriul judetelor Prahova si Buzau, si este situata la aceeasi latitudine cu podgoriile din Bordeaux, fiind strabatuta de Paralela 45. Relieful subcarpatic si de campie, orientarea sudica a viilor se imbina cu climatul temperat-continental cu influente sporadice ale maselor de aer cald mediteraneean. Tipicitatea si varietatea solurilor confera o structura viguroasa si complexa vinurilor. Printre crengile copacilor si abia zarindu-se, depasim un indicator ce arata "Drumul Podgoriilor". De data aceasta ne-am limitat doar la o vizita si o degustare la Crama LacertA. Asa ca din Sahateni cotim la un moment dat dreapta catre Fintesti, pe un drum destul de prost dar cu ceva urme de asfalt. Oricum, zarisem si indicatorul Cramei LacertA, conform caruia mai avea de parcurs aproximativ 6,5 km. Trecem de depozitul si viile celor de la Hallewood (deja incepem sa simtim miros de must, de struguri zdrobiti si de vin) si continuam drumul, printre vii. Timpul pare sa tina cu noi: nu mai ploua, se insenineaza si privelistea din vii este superba! Oprim din loc in loc pentru fotografii: in vii mai sunt cativa struguri negri, iar pe margine macesele explodeaza in rosu aprins. Jur imprejur e liniste, doar cintezele ne privesc de pe pamant si de prin ierburi cu maxima curiozitate. Oriunde ne indreptam prinirea zarim dealuri molcome, colorate in toate nuantele posibile de maro, galben si rosu, dealuri brazdate de randurile simetrice ale viilor. Numai ca incantarea noastra in fata peisajului, a naturii si a toamnei dispare brusc, odata cu disparitia si a ultimei fasii de asfalt... Intram pe un drum cu pietris si pamant. Bine ca nu era nimeni in spatele nostru, pentru ca ploaia de cu seara si de dimineata inmuiase drumul si sareau pietre in toate partile. Si cum nu ne puteam astepta la mai bine... la un moment dat dispare si pietrisul si drumul incepe sa urce intr-o panta nu foarte accentuata, dealul. Masina incepe sa patineze in namol, rotile se invart in gol si in loc sa urcam dealul, ne proptim intr-un damb mai inalt de pamant, in timp ce rotile masinii incep sa se scufunde, incet dar sigur, in noroi. Bine, deja aveam noroi pe parbriz, pe capota... Insa cand am coborat din masina pentru "evaluarea" situatiei, ramanem surprinsi de cum aratau rotile: adica nu mai aratau deloc, erau complet acoperite cu paman rosiatic! Mda... sunam la crama, sa le spunem ca probabil nu vom ajunge, pentru ca suntem blocati... Doamna Beatrice, foarte draguta, ne promite ca incearca sa gaseasca pe cineva care sa vina dupa noi sa ne recupereze. Pana cand urma sa ne sune dansa cu raspunsul, ne gandim sa incercam totusi sa iesim de-acolo, mai ales ca pe langa noi, pe jos, trece un nene care ne spune ca, pentru a ajunge la LacertA, trebuie sa trecem dealul iar drumul este si mai prost (chiar ma intrebam cat de "mai" prost putea fi...). Asa ca, usurel, usurel, soferul experimentat Cristi scoate masina din namol, mergand sau, mai bine zis, alunecand cu spatele catre o portiune de drum unde sa putem intoarce. Intre timp, suntem sunati de dl Mihai Banita, de la crama LacertA: i-am spus ca am iesit din namol, si ne-a indrumat pe un alt drum. Deci noi chiar ne doream sa ajungem la crama, asa ca ne intoarcem catre Naeni, iar de acolo, prin sat, catre Fintesti. Si nu am regretat deloc! Am fost primiti de catre d-na Beatrice si de catre dl Mihai Banita, oenolog al cramei LacertA. Vizita a durat peste doua ore, timp in care am degustat 6 vinuri, plus degustarea unui vin alb si unul rosu chiar din cisternele de inox in care inca fierbeau. Ni s-a prezentat intregul drum al bobului de strugure, de cand era pus in ladite si pana la sticlele de vin prezentatea intr-o maniera exceptionala. Am fost si in sala baricurilor, unde, spre surpriza noastra, vinurile erau si in butoaie lucrate la Rosiorii-de-Vede! Se pare ca stejarul ce provine din Romania imprima vinurilor nuante mai aromate, de fructe. Bineinteles, acum ne dorim sa ajungem si la fabrica unde se fac respectivele butoaie! Crama este absolut superba, mai ales terasa unde se pot organiza diverse prezentari si conferinte. Privelistea este absolut superba: prin geamurile imense pot fi vazute dealurile si viile, senzatia de spatiu si de relaxare, dar si de rafinament si eleganta fiind prezenta in permanenta. De pe terasa am coborat scara de lemn in spirala pana la barul unde am continuat degustarea. Dl Banita ne-a descris caracteristicile vinurilor respective, anul acesta "laudandu-se" cu vinuri albe superioare celor rosii, desi zona este celebra datorita acestora din urma. Insa podgoria este noua, asa ca va fi interesant de urmarit evolutia in timp. Deoarece descria unele vinuri in termeni foarte concisi (aroma de piper verde, spre exemplu), l-am rugat sa ne dea detalii despre cum sunt culese aceste informatii pe care le regasim, ulterior, pe eticheta sticlei de vin. Ei bine, perioadic este degustat vinul din butoaie de catre o intreaga echipa de specialisti; fiecare scrie in fisa ce arome au regasit in vinul degustat, fara a sti insa numarul butoiului din care provine. Periodic se reia procedeul, astfel incat atunci cand acesta se incheie se stabilesc aromele cel mai des intalnite la un anumit vin degustat. Sper ca am reusit sa va descriu cu claritate intregul proces... Asa cum la crama Stirbey am aflat de vinul Novac, aici am degustat pentru prima data vinul Chabernet Sauvignon Shiraz; denumirea lui ni s-a parut exotica...asa ca ne-am intors cu o sticla si acasa. Desi noi pe piata, vinurile LacertA au obtinut deja o multime de premii la competitiile de profil. Si cum eram curioasa sa aflu de unde provine numele de "Lacerta", ei bine am aflat ca este cuvantul latinesc pentru "soparla", acestea fiind prezente in numar mare in zona. In plus, modelul de pe eticheta reprezinta pielea micutei reptile. Iata cateva detalii despre podgoria si crama LacertA, preluate de pe http://www.lacertawinery.ro/ro/ "Vinurile obtinute de-a lungul paralelei 45, paralela pe care se pozitioneaza si podgoria Dealu Mare alaturi de zone precum Bordeaux, Saint-Emilion si Toscana, sunt recunoscute pentru gustul bogat, complex si catifelat. Vinurile noastre sunt pastrate in conditii strict controlate, in crama recent inaugurata. Cand este cazul sunt maturate exclusiv in butoaie barrique din esente de stejar de cea mai buna calitate provenind din Franta, SUA, Rusia, Ungaria sau Romania. Normarea succesiva a productiei pe parcursul anului pana la obtinerea a maxim 1 kg de struguri pentru fiecare butuc de vita si selectia stricta a strugurilor care intra in procesul de vinificatie asigura vinului nostru un nivel calitativ ridicat. Cinci milioane de euro au fost investiti anul trecut in noua unitate de productie ce foloseste o tehnica de vinificare moderna, bazata pe principiul gravitational, limitandu-se astfel nevoia folosirii pompelor. Partea de productie este completata de un salon de degustari, un magazin de vinuri si o camera de conferinte, toate beneficiind de o arhitectura eleganta si un design rafinat. In asemenea imprejurari evenimentele organizate aici se vor transforma in experiente de neuitat." Intr-adevar, daca aveti drum in zona, sau daca doriti sa organizati un eveniment special, sau daca aveti pur si simplu pofta sa degustati un vin de calitate, merita sa ajungeti la crama LacertA. Date de contact: Fine Wine s.r.l., LacertA Winery Adresa: 434 Fintesti, RO-127392, Jud. Buzau, Romania E-mail: office@lacertawinery.ro Tel: +40-378-600 244 sau http://www.lacertawinery.ro/ro/ Anul viitor vom incerca sa nu ratam Sarbatoarea Tamaioasei, de la Pietroasele, la inceputul lui septembrie. Pentru detalii despre acest eveniment puteti vizita si http://www.turismbuzau.ro/turism-buzau.html
Pana la urmatoarea vizita la crama si in podgorie, noi va dorim sa va bucurati de un pahar de vin alaturi de cei dragi si de melodiile lui Benone Sinulescu!
Suntem Cristina si Cristin, doi oameni obisnuiti si putin trecuti de 30 de ani. Va invitam sa vedeti lumea prin ochiii nostri, asa cum ni se descopera ea in calatoriile si fotografiile noastre. Nu avem pretentii de exploratori sau fotografi profesionisti, dar ne place sa facem din vacantele si concediile noastre amintiri cat mai speciale, care sa ne insoteasca pana la adanci batraneti. Si pentru ca uneori tot ceea ce vedem este atat de frumos, dar si pentru ca uitarea e ceva firesc, ne-am decis a realiza acest jurnal on-line, pe care va asteptam sa-l rasfoiti.
ISTORIA PRIMULUI ȚARAT BULGAR (secolele VI-XI)
-
INTRODUCERE
Mi-am propus să prezint istoria veche a Bulgariei, deoarece aceasta a avut
o importanță covârșitoare și asupra teritoriilor noastre, nord...
În loc de retrospectivă 2017-2021
-
Acum vreo săpătămână vorbeam cu vecina și a zis ceva de genul ”Ah, azi e
anunțată vreme bună deci mi-am luat liber”. Ce concept! Nu e o idee chiar
rea m...
Din șaua calului
-
Cornelia FLOREA - Idei - nr. 43 / 14 decemb., 2020
„Cică la început Dumnezeu îl făcuse pe om cu aripi, ca să poată zbura.
Calul l-a rugat pe Dumnezeu să-...
Biserica fortificată Ghimbav
-
Am ajuns în localitatea Ghimbav, pe care o asociam mai degrabă cu fabrica
de avioane IAR, dar unde am descoperit o biserică fortificată mărișoară.
I visi...
-
EFTIN DA' BUN
după "O scrisoare pierdută" și versuri de I.L. Caragiale.
scenariul, muzica și regia: DANIEL FĂT
marți 28 martie, în Louisiana Pub din Bucureș...
Plaje Naxos !
-
*Insula Naxos* este binecuvantata cu munti impresionanti si vai fertile,
plaje virgine si sate pitoresti, si o istorie ce povesteste despre
nerecunoscatoru...
Schimbare domeniu
-
In urma sugestiei lui Bogdan (multumesc!) de pe Laura si Apollo prin lumea
larga, anunt si aici mutarea blogului pe domenul propriu:
http://travelinghawk....
Dieta proteinowa doktora Dunkana
-
Autorem diety jest dr Pierre Dunkan. To dzięki niemu Jennifer Lopez schudła
po ciąży aż 25 kilogramów bez specjalnych wyrzeczeń!
Dieta składa się z czterech...
Ce am invatat din calatorii-articol de incheiere
-
Cu ceva timp in urma va intrebam ce ati invatat din calatorii. Raspunsurile
au fost simple, dar la obiect. Pline de invataturi si intelepciune, asa cum
e...
933 "metri de speranta"!
-
A trecut o saptamana de cand am scris nota "Ajutati un copil sarman sa
mearga la scoala!". Am primit rezervari pentru 933 de "metri de speranta"
in doar 7 ...
un nou spectacol
-
29 Martie, Teatrul National Bucuresti, ora 19:00
Bilete in vanzare
Artisti pentru Artisti
SPECTACOL CARITABIL
O campanie organizata de UNITER cu scopul s...
foarte placut povestit. Stau de 2 zile pe blog... excelent. Felicitari
RăspundețiȘtergerePS Link-ul cu november rain de pe poza de profil nu mai merge ;)
RăspundețiȘtergereMultumim de vizita! Am vazut ca nu mai merge si am schimbat - multumim de sesizare!
RăspundețiȘtergere