"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

joi, 13 ianuarie 2011

Islanda - detalii "tehnice"


Dragi prieteni,

inainte de a incepe seria impresiilor si descrierea traseelor parcurse, m-am gandit ca ar fi util sa va ofer cateva detalii mai concrete.

Populatia tarii este de aproximativ 320.000 locuitori (aproximativ jumatate fiind in Reyjkavik) si o suprafata de 103,000 km2. Din aceasta suprafata 11% o reprezinta campurile de lava si 11% o reprezinta ghetarii. In medie, in Islanda are loc o eruptie vulcanica la fiecare 5 ani. Cei mai faimosi vulcani sunt: Hekla (despre care se credea ca este intrarea in iad), Katla, Eyjafjallajökull si Krafla. Cel mai mare ghetar este Vatnajokull, urmat de Langjokull.
Este a 18-a insula ca marime din lume, si a doua ca marime din Europa (dupa marea Britanie). Reykjavik este cea mai nordica capitala.

Aproximativ 90% din casele islandezilor sunt incalzite cu energie geotermala. Aceasta energie este captata si intens folosita: 7% de catre populatie iar restul de 93% este vanduta celor doua uzine de aluminiu straine ce se afla pe teritoriul Islandei.

Moneda in Islanda este Coroana Islandeza (ISK); 1 euro = 150 - 153 ISK.
In cazul in care, ca turisti straini, faceti cumparaturi de peste 4.000 ISK va puteti recupera TVA-ul care poate fi de 15% din valoarea cumparaturilor (este posibil ca banca ce ramburseaza acesti bani sa isi opreasca un comision). Recuperarea banilor se poate face cash sau pe card. Mai multe detalii puteti afla la punctele de informare turistica sau la magazinele ce au afisat steguletul "Tax Free". Daca suma de recuperat este mai mare de 5.000 ISK aveti nevoie de o anumita stampila de la vama din aeroportul Keflavik inainte de plecare.

Am observat ca islandezii acorda o mai mare importanta in identificarea persoanelor pentru prenume, si nu pentru nume de familie. Astfel, atunci cand veti face o rezervare sau vi se va raspunde la e-mail, islandezii vor folosi prenumele. Si iata o posibila explicatie: multi dintre islandezi inca urmeaza traditia derivarii numelui de familie din prenumele tataului. Astfel, daca pe un barbat il cheama Leifur Eiriksson (persona despre care va voi povesti, dar intr-o alta postare), prenumele este Leifur, iar numele sau de familie este Eiriksson si care deriva din prenumele tatalui sau pe care il chema Eirikur.
Daca pe o femeie o cheama Tordis Haraldsdottir asta inseamana ca este fiica lui Harald.Daca ea se casatoreste cu Leifur Eiriksson ea continua sa isi pastreze numele dinainte de casatorie.
Daca cei doi au o fetita, aceasta va avea numele de familie Leifsdottir.

Islanda nu are armata, dar are un foarte eficient corp de prim ajutor. De fapt, orice islandez are cunostinte (macar) minime in acest domeniu. Dupa cum ei insisi au spus, sunt foarte bine pregatiti sa acorde primul ajutor in caz de nevoie dar nu fac mare caz din acest lucru tocmai pentru a nu incuraja turistii neatenti.

Presedintele islandez are un mandat de 4 ani; in cazul in care nu exista contra-canditat la expirarea acestui termen, el scrie o scrisoare in care spune ca este de acord sa continue a fi presedinte pentru urmatorul mandat.

In Islanda sunt doua obiective UNESCO: Parcul Tingvellir (despre care voi scrie in curand) si insula Surtsey (unde pentru a merge este nevoie de un permis special, pentru ca se doreste conservarea biologica a acesteia).

In aproximativ 99% din locurile vizitate (parcuri nationale, muzee, magazine) este permis fotografiatul. Singurul loc in care nu am putut face fotografii a fost magazinul de vinuri Vinbudin, desi sincer cred ca a fost o neintelegere.

Islandezii nu accepta derogari de la ritualul intrarii in piscine. Prima data te descalti, apoi intri la vestiare unde iti lasi hainele (TOATE hainele) si apoi intri obligatoriu la dus (fara costum de baie, ca doar l-ai lasat la vestiar). Acest ultima aspect era bine verificat: in cazul in care doreai sa faci dus cu costumul de baie riscai sa fii dat afara de la piscina.

Pana data viitoare, va dorim toate cele bune,
Cristina si Cristin

4 comentarii:

  1. Interesant, Cristina! Bine ca cel putin acoo s epoate fotografia oriunde (sau aproape).

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, islandezii sunt foarte deschisi: la fotografiat, la discutii si chiar la negocierea unor tarife.

    RăspundețiȘtergere
  3. Incercam sa postam cat mai curand si fotografiile. Deocamdata facem o selectie drastica... Si cu siguranta vei incepe sa aduni informatii si sa planifici calatoria! Daca ai nevoie de detalii, te rog sa-mi spui.

    RăspundețiȘtergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos