"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

marți, 7 septembrie 2010

de Balci, la Rosiorii-de-Vede


Anul asta am ajuns la balci. N-am mai fost de vreo 3 ani...dar acum chiar mi-am dorit sa merg. Si bine am facut:
http://picasaweb.google.com/cristinadumitru1977/BalciLaRosioriiDeVede#

Bineinteles, am fost putin dezamagita inca de la intrare: lipseau cele doua tiribombe cu lanturi, si cea mare, de a intrare, si cea mica, ce era de obicei mai spre capatul celalalt al balciului. Lipseau si circurile...bine, nu ma asteptam sa le mai vad, pentru ca lipsesc de ani buni de la balci.

In fiecare an, intre 1 si 8 septembrie, este balci. Se organizeaza destul de aproape de casa mea, asa ca mergem pe jos pana acolo. Este un teren viran unde, in fiecare vineri, este obor: targ de animale. Am fost si eu de cateva ori la obor si, pe langa vaci, porci, cai, magari, capre, oi, am vazut si saci cu grau sau porumb, unelte...iar in ultima vreme chiar si imbracaminte si incaltaminte.

Incepand cu 1 septembrie si pana pe 8 septembrie aici nu mai este obor, ci balci. Adica tot un fel de targ, dar cu gogosi, mici, bere, pastrama, muraturi, acadele, alvita, turta dulce, calusei, tiribombe si alte "comedii", olari, cioplitori si alti mestesugari. Fiecare isi lauda marfa cu glas cat mai tare, si replici cat mai inteligente si mai hazlii. La intrarile circurilor vedeai mereu "Femeia-Sarpe", "Barbatul-Ghiulea" si cativa pitici. Inauntru, la spectacol, am fost o singura data; inca imi mai amintesc tigrii si caii. Oricum, cred ca eram destul de mica, pentru ca imi amintesc un circ imens. Cu timpul, crescand, circurile mi s-au parut din ce in ce mai mici, si chiar ajunsesem sa ma intreb daca am fost de-adevaratelea sau doar mi-am imaginat.
Apoi erau caluseii. Erau si anul asta, chiar vreo 3-4 calusei, dar majoritatea erau impodobite cu imagini din desenele animate moderne: "Frumoasa si Bestia" luase locul "Albei ca Zapada", pestisorul "Nemo" luase locul lui "Tom si Gerry" si tot asa. Imi placea sa ma dau in calusei, dar mi-era cam frica pentru ca tot timpul ameteam si pana la sfarsit imi era deja greata. In tiribomba mare, cu lanturi, m-am dat o singura data: mi-a placut, recunosc...
Ce nu am mai vazut de multa vreme la balci sunt "studiourile foto". Aici venea tot familionul, sa se pozeze. Aveai si decor gata fixat: copacei, flori, animale salbatice...toate pictate in moduri mai mult sau mai putin stangace, dar care dadeau impresia de fotografie cat mai artistica. Mai erau si tot felul de manechine si papusi. Am si acum o fotografie cu mine, cu verisoara mea Iulia si varul meu Bogdan, intre pitici si Alba ca Zapada - eram camuflati perfect, nu ne deosebeai din suita printesei.
Mai erau si niste "comedii" numite Valurile Marii...in ele ne dadeam cel mai des. O alegeam pe cea mai frumos colorata si cu muzica mai de actualitate, bineinteles. Stiu ca una dintre ele avea drept element de decor un manechin...drept pentru care varu-meu Bogdan tot timpul voia "sa se dea in cocoana".
Sa nu uitam tarabele. In fiecare an trebuia sa-mi completez colectia de inele de la tarabe. Nu-mi imaginam cum poate cineva sa reziste stralucirilor podoabelor de tinichea! Eu una stiu ca nu rezistam... Din pacate, am pierdut majoritatea achizitiilor. Chiar, ar trebui sa ma apuc sa le caut prin cutiile cu vechituri, sa le aduc la lumina!
Mai erau apoi pasarile de lut, impodobit cu fulgi colorati in fel si chip; aveau prins un elastic, asa ca puteai sa le balansezi cat voiai si sa-ti imaginezi ca zboara! Si anul asta am vazut asa pasari colorate...si la fel de placute la vedere ca si acum cativa ani!
Si unde era lut, erau si pasarile-fluier din lut. Facute intr-un fel anume, le umpleam cu apa imediat ce ajungeam acasa din balci si sa te tii triluri maiestre ce scoteam prin curte...pana reuseam sa le spargem sau sa le uitam prin vreun raft de magazie.
Tot de la olari, in fiecare an luam ulcioare pentru apa. Imi placeau si inca imi mai plac ulcioarele...dar de baut apa din ele, mai rar. Asta dupa ce, intr-o toamna, cand sa beau apa din ulciorul de la balci era cat pe ce sa inghit o urechelnita: se refugiase si ea in gatul uliorului si era cat pe ce sa sufere o moarte acida la mine in stomac, daca n-o scuipam la timp!
A, si obligatoriu luam de la balci strachini. Inca mai iau, asa ca la mine in bucatarie tot timpul gasesc ceva de preparat intr-o strachina smaltuita si pictata!
Balciul era si un reper temporal: de la balci se strica gustul pepenilor. In plus, trebuie sa si ploua balciul, asa ca in perioada asta sigur se asteapta si precipitatii!
In ultima zi mergeam la cumparaturi mai "substantiale", ca era temeiul balciului, si toti isi vindeau marfa cat de ieftin se putea.
"Balciul" venea de la Ciolanesti, iar de la noi de la Rosiori pleca la Turnu Magurele.

Si dupa ce pleca balciul....venea scoala....

6 comentarii:

  1. Ne-a placut sa ne plimbam (virtual) prin balci, ne-ar fi placut sa ne luam ceva facut din lemn (poate niste scaune cu trei picioare), am fi vrut sa mancam niste pastrama, dar nu am gasit decat gogosi. Nu ne-am dat in lanturi sa nu ametim, dar mai venim si la anu';)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne bucuram ca v-ati simtit ca la fata locului!!! Scaunele cu trei picioare...eh, de cand imi doresc si eu asa ceva! Mai ales vara, cand noi mancam afara, pe masuta. Numai ca mama a luat scaune de plastic, cu spatar. Dar scaunele acelea de lemn, cu trei picioare...tot timpul imi amintesc de "Capra cu trei iezi". Cand eram mica aveam o carte ilustrata cu povestea asta minunata...si mai peste tot in carte apareau astfel de scaunele, cu trei picioare! Gogosile..mmmm...chiar mai bune decat credeam initial; doar ca au rivalizat cu placintele maica-mii (cu mere si cu branza). Dar sa speram ca si anul viitor vom ajunge la balci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va asteptam cu drag la bilciul din Rosiorii de Vede!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim frumos! Eu voi fi sigur sambata, sa-mi iau strachini si linguri. Si sa revad caluseii si, )sper eu ca anul acesta vor fi acolo) tiribombele cele mari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa povestirea! Doar ca... Balciul nu venea de la Ciolanesti, ci pornea catre, pentru ca acolo s-a organizat mereu in jurul datei de 14 Septembrie (chiar inaintea inceperii scolii). Si nu pleca spre Turnu Magurele, ci poate venea de acolo, unde se organizeaza pe 15 August. Nimic despre cel din 2013?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau chiar cel de anul acesta,2014
      Chiar daca am fost,mi-ar palcea sa si citesc despre el,despre fiecare daca se poate :D

      Ștergere

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos