"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

marți, 5 iunie 2012

Bucuresti, excursie foto in Parcul Bazilescu


Pe 21 aprilie 2012 am participat la o excursie foto organizata de Asociatia foto "Bucurestiul meu drag". Traseu: Bulevardul Bucurestii Noi - Teatrul Masca - Strada Pietei - Strada Almas - Strada Alexandru Lapusneanu - Parcul Bazilescu - Biserica Bazilescu - Strada Berveni / Fabrica de Caramida - Lacul Grivita - Strada Fabrica de Caramida - Strada Elocintei - Bulevardul Gloriei - Statia de metrou Jiului.

Parcul Bazilescu (denumit inainte de 1989 Parcul Nicolae Bălcescu) se afla in partea de nord-vest a Bucurestiului, in cartierul Bucurestii Noi. In prezent are o suprafata de 13,5 ha, desi in momentul amenajarii (anul 1954), parcul se intindea pe o suprafață de 120 de ha. Terenul pe care a fost construit parcul a fost donat de juristul Bazilescu statului român.

Din pacate abia acum va aratam fotografiile: mai multe regasiti aici si cateva dintre ele mai jos.






Mai jos puteti vedea cateva imagini ale Teatrului de Vara din Parcul Bazilescu. O surpriza extraordinara, atat datorita frumusetii arhitecturii, cat si datorita avansatei stari de degradare in care se afla edificiul, din pacate. Este considerat unul dintre cele mai mari teatre in aer liber din tara, capacitatea fiind de 2.000 locuri. Teatrul a fost ridicat in anul 1953 si a fost inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor, numele sau fiind Teatrul de Vara 23 August.

Mai multe informatii puteti gasi aici



                                  









Cateva detalii preluate de aici si despre frumoasa biserica Bazilescu: conform pisaniei, la 29 mai 1898, in zilele domniei Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, in prezenta Mitropolitului Primat Iosif Gheorghian si a altor crestini, Nicolae si Ecaterina Basilescu au asezat piatra de temelie a bisericii. Lucrarea a fost conceputa de arhitectul G. Mandrea si urmarita in executie de E. Kasparovski, fiind terminata in acelasi an. In primul Razboi Mondial biserica a folosit ca magazie si adapost pentru prizonieri. Intre 1898-1922 biserica a servit exclusiv drept mausoleu al familiei Basilescu. Nefiind sfintita ca biserica, nu s-a slujit in ea. Abia odata cu masiva populare a cartierului Bucurestii Noi, dupa 1918, biserica Basilescu a fost dotata cu mobilier, sfinte odoare si i s-a restaurant pictura grav avariata, fiind tarnosita apoi ca paraclis al familiei Basilescu.
Din anul 1943, lacasul devine biserica parohiala.
Cutremurul din 1940 a produs avarii bisericii, deteriorand mai ales turla cea mare. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-au produs alte deteriorari, lucrarile de refacere si restaurare realizandu-se in 1945.
Pictorul Aage Exner, originar din Danemarca, a executat pictura initiala intre 1899-1900. Inainte de anul 1922 aceasta a fost restaurata de un pictor, ramas inca necunoscut. In anul 1945, dupa repararea bisericii, pictorul Vasile Blendea a refacut ansamblul pictural. Atunci au fost inlocuite icoanele imparatesti, pictate de catre Vera Basilescu intr-un stil necorespunzator unui lacas ortodox.
Intre 1945-1946, pictorul Traian Parvu a creat si a montat 16 vitralii la ferestrele bisericii.
In urma cutremurului din 1977 biserica a suferit grave daune, astfel incat in anul 1979 au fost reconstruite cele doua turle, iar in 1980 au fost executate lucrari capitale de reparatie a exteriorului. Pictura a fost si ea restaurata in 1970, iar mai apoi in anul 2000.

Mai multe detalii regasiti aici








Cele bune,
Cristina si Cristin DUMITRU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos