"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

duminică, 1 noiembrie 2009

Despre Halloween


Halloween este o sarbatoare celebrata in noaptea de 31 Octombrie in special in Statele Unite, Canada, Marea Britanie si Irlanda, insa in ultimul timp din ce in ce mai mult si in Romania. Halloween-ul este adesea asociat cu ocultul, in diverse traditii pagane, aceasta noapte lumea spirituala poate sa intre in contact cu lumea fizica si magia are puterea cea mai mare.

Este, dupa parerea mea, inca o sarbatoare importata de care nu cred ca mai aveam nevoie (alaturi de Valentine's Day). Insa trebuie sa recunosc totusi ca imi plac la nebunie dovlecii zambareti, culoarea si parfumul pe care le aduc in casa.

Aceasta sarbatoare isi are originea in festivalul pagan al celtilor din Irlanda, Marea Britanie si Franta denumit Samhain.
Samhain marca sfarsitul recoltei, sfarsitul jumatatii luminoase a anului si inceputul celei intunecate. In mod traditional, aceasta sarbatoare dura cateva zile. Multi cercetatori cred ca marca inceputul anului calendaristic Celtic. Avea insa elemente ce l-ar descrie drept un festival al mortilor. Legatura s-ar datora credintelor conforma carora totul in natura moare in aceasta perioada de frig si intuneric. Galii credeau ca granita dintre lumea celor vii si cea a mortilor dispare in aceste zile; pentru ca totul in natura moare, celor decedati li se permite sa ridice valul ce ii separa de lumea celor vii. Focul juca un rol important: oamenii si turmele lor treceau printre doua focuri in scop de purificare, iar oasele animalelor sacrificate erau aruncate in flacari.
Obiceiul galic de a purta costume si masti in aceasta perioada era o incercare de a copia sau pacali spiritele. In Scotia mortii erau personificati de tineri ce purtau masti sau aveau fetele acoperite cu funingine, si imbracau haine albe. Napii erau scobiti in interior si folositi pentru felinare pentru iluminat dar si pentru alungarea spiritelor rele.
Festivalul galez a fost devenit mai apoi ajunul sarbatorii crestine Ziua Tuturor Sfintilor: este seara de dinaintea Zilei tuturor sfintilor (All Saint's Day), praznicul romano-catolic din 1 noiembrie.

Un comentariu:

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos