"Nu-mi spune cat esti de educat, spune-mi cat ai calatorit". Mohammed
Valeriu Penisoara - Poporul roman - opere complete (versuri : Adrian Paunescu, muzica : Valeriu Penisoara)

Asculta mai multe audio folk

sâmbătă, 11 octombrie 2008

La Vulcanii Noroiosi


Intr-un week-end de toamna ne-am decis sa mergem la Vulcanii Noroiosi:
Trebuie sa ajungem la Buzau si de acolo catre Berca. Abia in Berca sunt si primele indicatoare catre Vulcani.
Vizitam intai Paclele Mari – totul este amenajat, se plateste taxa de intrare si se pot cumpara suveniruri. Orice intrebare aveti, nu ezitati sa o adresati personalului ce asigura paza si protectia rezervatiei naturale : vi se va raspunde cu detaliile si informatiile de rigoare.
De aici sa mergeti la Paclele Mici : vulcanii sunt mult mai spectaculosi, mai mari in diametru, iar peisajul mult mai frumos. Partea proasta este ca spre aceasta zona nu sunt indicatoare : singurul punct de reper sunt niste rezervoare, peste drum de ele pornind drumul catre vulcani.

Termenul de "Vulcani Noroiosi" specific pentru literatura de specialitate defineste o eruptie lenta sau brusca de noroi, insotita de manatii de gaze sau chiar de petrol.

Vulcanii Noroiosi au fost remarcati pentru prima data la noi in tara la Berca, judetul Buzau, de catre francezul H. Cognand, in anul 1867, cu ocazia unor prospectiuni petroliere. In anul 1883 au fost descrisi de catre Grigore Cobalcescu, in 1890 de catre Grigore Stefanescu si in 1965 de Mircea Peaha care si intocmeste o lucrare de sinteza. Fenomenul de "vulcan noroios" este cunoscut in intreaga lume si se deosebeste de vulcanii propriu-zisi prin produse de eruptie, forme si dimensiuni. Ei iau nastere datorita eruptiei gazelor naturale, a miscarilor seismice si chiar a emanatiilor postvulcanice.

Vulcanii noroiosi pot fi clasificati in trei mari categorii, dupa felul aparitiei:

- vulcani noroiosi datorati eruptiei gazelor naturale;

- vulcani noroiosi datorati emanatiei gazelor vulcanice;

- vulcani noroiosi de origine seismica.

In Subcarpatii Buzaului, Vulcanii Noroiosi se datoreaza emanatiilor de gaze din zonele cutate si faliate ce aduc la suprafata noroi rece care provine din straturile de argila.

In zona Berca - Arbanasi se gasesc 3 areale cu Vulcani Noroiosi, acestea fiind:

- Paclele Mari;

- Paclele Mici;

- Paclele de la Beciu.

Ploile torentiale, despaduririle intense, alunecarile de teren profunde sau de suprafata, scurgerile de noroi, dau intregii depresiuni un aspect bizar, selenar.

La acestea se mai adauga faptul ca aici se intalnesc o serie de plante rare; un exemplu este Gardurarita (Nitraria Schoberii), o planta central asiatica ce se gaseste la limita vestica a arealului, aceasta fiind unica in tara. Se intalnesc si asociatii vegetale caracteristice silvostepei sudice, cum ar fi: colilia, pirul stepic, iarba de sadina, ruscuta de primavara, soschiul.

Paclele Mari se afla la o altitudine de 322 m. si au o suprafata de 22 ha. coordonate GPS 45°20'23"N, 26°42'33"E.

Paclele Mici se afla la o altitudine de 341 m. si au suprafata de 16,50 ha. coordonate GPS 45°21'30"N, 26°42'46"E.

Paclele de la Beciu se afla la o altitudine de 280 m. si au o suprafata mai mica, de 20 X 40 m. Acest ultim areal este ceva mai special, prin faptul ca pomii si vegetatia cresc pana pe marginea vulcanilor; partea proasta insa este ca aici nu se poate ajunge decat pe jos sau cu tractorul, drumul forestier fiind imposibil pentru masinile mici sau chiar de teren.

Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioşi. În Europa sunt foarte puţini vulcani noroioşi pe continent, cum ar fi cei din Azerbaidjan, mai mulţi există însă sub mări, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroioşi din apele Norvegiei, cei din mările Caspică şi Barents. În afara Europei, fenomene similare se pot observa în Siberia, Australia şi insula Trinidad din Caraibe.
O erupţie actuală foarte gravă a unui vulcan noroios, care a avut loc la 29 mai 2006 în estul insulei Java (Indonezia) în localitatea Sidoarjo, situată la 20 km sud de importantul oraş Surubaya. Erupţia s-a intensificat cu timpul, ajungând în noiembrie 2006 până la 125.000 m³ de noroi pe zi.
În Romania, cea mai importantă locaţie este cea din judetul Buzau, inRezervatia Vulcanii Noroiosi. La o scară mult mai redusă, fenomenul este întâlnit însă şi în alte regiuni ale României, precum Podisul Moldovei şi Podisul Transilvaniei.
Zona Berca - Arbanasi este spectaculoasa, de o rara frumusete. Peisajul este incredibil, arid si uscat, cu pamantul scorojit. Canioane si vai brazdeaza totul, cat vezi cu ochiii. Merita petrecut un sfarsit de saptamana acolo, mai ales ca la aproximativ 50 m. de Paclele Mari exista si Pensiunea Vulcanii Noroiosi.
Acestea fiind spuse, va dorim
Calatorii placute!
Cristina si Cristin DUMITRU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Impresii de Vacanta

http://www.intercraft.ro

Persoane interesate

Zborurile mele

Alaskan Malamut

Articole bucuresti vechi

Ce carti mai citim

  • "O moarte care nu dovedeste nimic. Ioana. Jocurile Daniei" de Anton Holban

Ce muzica mai ascultam


For more widgets please visit www.yourminis.com

all blogs
Blog
PromBlog

Nu uitati de Dragobete!

20 martie - Echinoctiul de primavara si inceputul primaverii astronomice

Paste

21 iunie - Solstitiul de vara si inceputul verii astronomice

22 septembrie - Echinoctiul de toamna si inceputul toamnei astronomice

Craciun

Follow this site

free counters

Nu uita!

Adopta un catel!
Caini - Anunturi adoptii caini
Credincios, jucaus, prietenos